Kontrolori igračkih konzola već su korišćeni u različite svrhe - od upravljanja dronom i automobilom do, logično, igranja video igara. Međutim, naučnici sa kineskog Univerziteta u Hong Kongu i ETH Cirih otišli su korak dalje i uz pomoć kontrolora za igračku konzolu izveli intervenciju.

To samo po sebi ne bi bilo ništa neobično da u trenutku operacije udaljenost između hirurga koji je koristio kontroler i pacijenta nije iznosila čak 9.300 kilometara.

Naime, hirurzi u Švajcarskoj uspešno su izveli endoskopiju na živoj (i zdravoj) svinji koja je ležala na operacionom stolu u Hong Kongu.

Kako ističu naučnici, ovo bi mogao biti prvi i važan korak ka izvođenju operacija na daljinu i kod ljudi.

Foto: CUHK

 

U studiji objavljenoj u časopisu Advanced Intelligent Systems, prenosi Zimo, naučnici su objasnili kako su iskoristili hirurškog robota i magnetski endoskop u Hong Kongu, koji je bio povezan putem protokola za razmenu podataka u realnom vremenu, sa kontrolerom u Cirihu.

Švajcarski hirurzi su čitav postupak nadzirali uz pomoć video veze.

Magnetski endoskop je opremljen nizom magneta duž svoje dužine, tako da se njime upravlja promenom magnetskog polja izvan tela pacijenta. Upravo to su iskoristili hirurzi i koristeći stari PlayStation 3 Move wand, odnosno palicu, uspešno su izveli zahvat. U drugim slučajevima koristili su i kontroler PlayStation 5.

Tokom zahvata, lekari iz Švajcarske uspeli su da obave endoskopiju i čak uzmu uzorke za biopsiju iz svinjskog želuca.

Foto: CUHK

 

Dosad je ovakav tip medicine na daljinu najviše bio ograničen kašnjenjem u prenosu podataka. Zahvaljujući novim tehnologijama, to kašnjenje je smanjeno na manje od 300 milisekundi, što znači da je uređaj reagovao gotovo trenutno na komande hirurga.

Tim naučnika kaže da uspeh eksperimenta pokazuje da bi se operacije na daljinu uskoro mogle izvoditi i na ljudima, posebno u područjima gde nedostaju određeni specijalizovani lekari. Roboti se već koriste u operacionim salama za precizne operacije srca, očiju i mozga. Međutim, u kombinaciji sa operacijama na daljinu, to bi moglo uključivati čak i operacije astronauta u svemiru.

BONUS VIDEO: