Тото Скилаћи био је херој Италије, играч који је из сенке успео да 1990. године на првенству света постигне шест голова и догура Италијане до полуфинала. Био је најбољи стрелац турнир и то је најавило велику каријеру у Јувентусу и Интеру где је освојио два Купа УЕФА, а мало ко зна да има и мање познатог рођака који је био фудбалер.

Маурицио Скилаћи је такође догурао до Серије А, играо је за Палермо, Римини, Лацио, Месину и Јуве Стабију као нападач, као и за Ликату у нижим ранговима. Ипак, прошао је много горе од свог славног рођака и након каријере је завршио на улици где дсе налази и сада! Иако је био велики таленат, за Палермо је дебитовао са 17 година није живот прошао онако како се очекивало.

Сада има 62 године и једва преживљава, а вратио се на Сицилију и у Палерму сада проси на улици. Мало ко га препознаје, али су неки навијачи успели да направе акцију да му прикупљају помоћ. Јер ако се Маурицио Скилаћи ускоро не склони са улице, неће још дуго поживети нажалост...

Фото: Јутјуб принтскрин/Antonio Turco

 

 

- Допустићу другима да ово кажу, онима који су ме познавали у фудбалу, нисам дрзак - рекао је Маурицио када су га питали да ли је заиста био већи таленат од свог рођака Салватореа познатог како Тото. А истакао је да фудбал више и не гледа:

- Толико ми је дао, али ми је одузео још више. Зато фудбал више уопште и не гледам, радикално сам се одвојио од свега!

Мауриција Скилаћија је као играча открио некадашњи тренер Црвене звезде Здењек Земан, који га је довео у Ликату одакле се пробио. Играо је одмах иза шпица, давао голове, али био и креативан, а када је потписао за Лацио и добио шестоцифрени уговор кренули су проблеми. Лекари му нису добро излечили повреду тетиве, а када је каријера због тога кренула низбрдо окренуо се дрогама!

- Сви кажу да сам био јачи и бољи од Тота. Можда, али сигурно нисам имао среће као он - рекао је Скилаћи који сада као бескућник спава у "Фијат Панди" и проси на улици. Када су кренули проблеми са дрогом напустила га је породица, жена и деца, а и сада се сећа неколико срећних година у каријери са сетом.

- Најбоље сам живео са Земаном, тада сам давао голове стално. Онда је дошао Лацио, живео сам у луксузу, променио сам 38 аутомобила, играо сам на стадиону из снова римском "Олимпику". Имао сам уговор на 500 милиона лира за четири године! И потом нешто није кренуло како треба. Прво повреде, па позајмица у Месини, где сам играо са Тотом. Све новине су писале о нама, али се моја каријера завршила у Риму. Повреду ми нису санирали како треба и нисам могао да играм. Звали су ме "мистериозни фудбалер" и "имагинарни инвалид" јер сам увек био у болници. А заправо сам имао покидану тетиву. Када су то приметили у Месини каријера ми је била готова. Отишао сам у Јуве Стабију, имао сам 33 године и тада сам се навукао на дрогу - истакао је он.

- Као што знате, помажемо Маурицоију Скилаћију, бескућнику са псом на Пјаци Верди. Он иде тестове итд. и помажемо му с његовим псом. Маурицио је у тешком стању. Уморан је од једења куповне хране (сендвичи, печена тестенина, итд.). Да нам помогнете, пишите ми - написао је један волонтер недавно.

А осим исповести о дрогирању Маурицио Скилаћи је открио и једну "јавну тајну", а то је да је у Серији А увек било допинга.

- Кокаин, Хероин... У међувремену сам се развео. Земан? Још увек мислим о њему свако мало. Полудео је због мене. Био је сјајан на терену и ван њега - рекао је Скилаћи и признао - Допинг? Увек је био ту. Саветовали су ме да узмем креатин и ја сам веровао лекарима. Био је забрањен, али сам их послушао. Новац да се наместе мечеви? Само су ми га једном понудили, одмах сам рекао Земану и рекао ми је да одбијем. А онда смо одиграли 0:0 и погодили осам статива - сетио се он.

Сада лута улицама са групом скитница, а његов рођак га се више ни не сећа.

- Мој пад је био брз, нашао сам се на улици. Не могу да нађем посао, спавам по возовима и станицама. И други су са мном, ми смо група од 20 пропалица. Мој рођак Тото и ја се не чујемо више. Мало сам радио у школи фудбала, али да бих радио ту потрошио сам колико сам и зарадио. А и уморио сам се од прича људи да неће да воде децу да тренирају код некога ко се дрогирао. Дотакао сам дно и сада желим да се дигнем - поручио је он.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: