Легендарни српски глумац Милан Лане Гутовић преминуо је у 76. години, оставивши за собом незаборавне улоге које ће генерације памтити. Његов приватни живот, за разлику од јавне каријере, остао је мистерија за јавност.

Фото: АТА имагес

 

Лане Гутовић био је познат по својој дискрецији када је реч о приватном животу. Иако је био отворен о својим глумачким достигнућима, детаљи о његовој породици и интими били су скривени од очију јавности. Ово поштовање приватности додаје још један слој мистерије легенди српског глумишта.

Далеко од градске вреве и рефлектора, Гутовић је своје слободно време проводио у Сечњу, у импровизованом контејнеру, где је, као страствени риболовац, уживао у пецању.

- Тај део припада рибњаку Свети Никола и толико је забачен, тамо човек када би хтео да дође не би могао, јер су чувари около - рекао је Гутовић.

- Нисам се склонио нигде, тамо пецам већ годинама. Испоставило се да је згодно за бег... Тај део припада рибњаку Свети Никола и толико је забачен, тамо човек када би хтео да дође не би могао, јер су чувари около. Не би могли да ме нађу у том огромном простору. Не личи на цивилизовано место, успео сам нешто да направим од тог места да има струју и соларну енергију - изјавио је глумац једном приликом и додао:

- Само два, три пријатеља дођу понекад, јер нису страствени пецароши. Помажу ми, јер је један од њих направио тај контејнер, долази повремено да га поправи, јер понекад почне да прокишњава.

Фото: АТА имагес

 

Лане Гутовић ће заувек остати упамћен по улози Срећка Шојића у серијалима "Тесна кожа" и "Бела лађа". Овај лик постао је један од симбола српске кинематографије и телевизије, а Гутовић је својевремено објаснио како је лик Шојића настао.

Гутовић је преминуо након борбе с постковид синдромом, а сахрањен је на локалном кумодрашком гробљу, у складу са својом жељом да не почива у Алеји великана. Његова смрт и сахрана окупиле су бројне колеге и поштоваоце његовог рада.

Рођен 1946. године, Гутовић је био првак драме Народног позоришта у Београду и оставио је иза себе богату каријеру и породицу. Његова дела и допринос српском глумишту остају да живе кроз његове улоге које су обликовале културни пејзаж Србије.

Пулс