Legendarni srpski glumac Milan Lane Gutović preminuo je u 76. godini, ostavivši za sobom nezaboravne uloge koje će generacije pamtiti. NJegov privatni život, za razliku od javne karijere, ostao je misterija za javnost.

Foto: ATA images

 

Lane Gutović bio je poznat po svojoj diskreciji kada je reč o privatnom životu. Iako je bio otvoren o svojim glumačkim dostignućima, detalji o njegovoj porodici i intimi bili su skriveni od očiju javnosti. Ovo poštovanje privatnosti dodaje još jedan sloj misterije legendi srpskog glumišta.

Daleko od gradske vreve i reflektora, Gutović je svoje slobodno vreme provodio u Sečnju, u improvizovanom kontejneru, gde je, kao strastveni ribolovac, uživao u pecanju.

- Taj deo pripada ribnjaku Sveti Nikola i toliko je zabačen, tamo čovek kada bi hteo da dođe ne bi mogao, jer su čuvari okolo - rekao je Gutović.

- Nisam se sklonio nigde, tamo pecam već godinama. Ispostavilo se da je zgodno za beg... Taj deo pripada ribnjaku Sveti Nikola i toliko je zabačen, tamo čovek kada bi hteo da dođe ne bi mogao, jer su čuvari okolo. Ne bi mogli da me nađu u tom ogromnom prostoru. Ne liči na civilizovano mesto, uspeo sam nešto da napravim od tog mesta da ima struju i solarnu energiju - izjavio je glumac jednom prilikom i dodao:

- Samo dva, tri prijatelja dođu ponekad, jer nisu strastveni pecaroši. Pomažu mi, jer je jedan od njih napravio taj kontejner, dolazi povremeno da ga popravi, jer ponekad počne da prokišnjava.

Foto: ATA images

 

Lane Gutović će zauvek ostati upamćen po ulozi Srećka Šojića u serijalima "Tesna koža" i "Bela lađa". Ovaj lik postao je jedan od simbola srpske kinematografije i televizije, a Gutović je svojevremeno objasnio kako je lik Šojića nastao.

Gutović je preminuo nakon borbe s postkovid sindromom, a sahranjen je na lokalnom kumodraškom groblju, u skladu sa svojom željom da ne počiva u Aleji velikana. NJegova smrt i sahrana okupile su brojne kolege i poštovaoce njegovog rada.

Rođen 1946. godine, Gutović je bio prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu i ostavio je iza sebe bogatu karijeru i porodicu. NJegova dela i doprinos srpskom glumištu ostaju da žive kroz njegove uloge koje su oblikovale kulturni pejzaž Srbije.

Puls