На Божић 7. јануара, пре 36 година преминуо је Милан Срдоч, српски и југословенски глумац. Рођен је 3. јануара 1920. године, у Ријеци. Отац му је радио као бродоковач, а он је завршио маталостругарски занат, и бавио се глумом у аматерском позоришту. 

Фото: Принтскрин Јутјуб РЕФај се Ријека

 

Глумио у близу 50 филмова

Срдоч као симпатични продавац лозова чика Миге засмејавао нас је до суза у "Лудим годинама", а упркос скромној минутажи Миге је постао значајан члан ове веселе екипе. Био је и потресни, тужни, заборављени "доктор за бокс“ из филмског омнибуса "Суботом увече", препредени накупац из филма "Шеста брзина" из култне серије "Приче из радионице", урнебесни пијанац Чеда из Паскаљевићевог "Посебног третмана", али и јунак нашег детињства из "Невена" (чика Илија), „Полетарца“, "Бабиног унучета"... Глумца памтимо и из серија: "Дипломци", "Музиканти" и филма "Бурдуш" - где је био тужно-смешни

Играо и у вестерну

Од ране младости играо је у неколико позоришта, међу којима су и даске које живот значе у Зајечару, Београдској комедији (Београдско драмско позориште) и Народном позоришту.

Фото: Принтскрин Јутјуб РЕФај се Ријека

 

Имао је среће да заигра чак и у вестерну, и то поред Стјуарта Грејндшера, затим код Горана Паскаљевића у „Сутону“ поред холивудског глумца српског порекла Карла Малдена... Слободни глумац био је од 1958. Срдоч је стално био ангажован, како на филму тако и на телевизији.

У своју вечну кућу преселио се 1988. године, у 68. години живота. Отишао је тихо и скромно, како је и живео. Гроб Милана Срдоча био је у кастастрофалном стању. Годинама су људи покушавали да направе иницијативу којом би се помогло у обнављању његовог споменика на Новом бежанијском гробљу у Београду, али за сад све делује безуспешно.

ФОТО: Јутјуб/Принтскрин/дами1622/КресојеПродукција

 

Избегао смрт

Милан Срдоч је крајем Другог светског рата извукао „срећан лоз“ јер је избегао стрељање 1944, за које је био предвиђен, заједно са Душком Илићем, у чијој је глумачкој групи током рата играо махом Нушићеве комаде. Илића је народна власт стрељала у Кошутњаку, без суђења, а Милан Срдоч је помилован у последњи час, али је присилно послат на Сремски фронт, где је лакше рањен.

Курир