Становници Београда су се, вероватно, много пута запитали ко је Патрис Лумумба, човек по чијем имену се зове Студентски дома на Звездари и једна улица у главном граду. Дефинитивно, српски народ је волео то што је овај афрички лидер радио средином прошлог века, а његова борба је донела независност Демократској републици Конго.

Фото: Профимедиа

 

 

Да, Лумумба је био први премијер ДР Конго и велики борац за слободу и права људи на тамошњем континенту. Борио се против колонијализма и таман када је успео у својој намери, задесила га је страшна судбина.

Након војног удара који се догодио 1960. године, овај државник је смењне и заточен у Леоподвилу, да би се годину дана касније уз прећутну подршку колонијалне Белгије, која је деценијама држала ову државу под своју контролу, извршило свирепо убиство Лумумбе.

 

 

Касније је стигло признање од белгијског полицијског комесара Жерара Сотеа да је његово тело после закопавања поново откопано, те да је исечено на комаде и растворено у киселини.

 

 

Све што је остало од њега јесте златни зуб који је враћен породици пре само две године.

Тада, због свега што се десило, избиле су велике демонстрације и нереди широм Југославије, а у Београду се окупило нешто око 150 хиљада људи.

Тадашњи председник СФРЈ, Јосип Броз Тито, оптужио је директно Белгију, али и Уједињене нације за убиство Лумумбе, а протестантни су у главном граду тадашње државе носили транспаренте "Смрт колонијализму".

Фото: Профимедиа

 

 

Нападнута је била и амбасада Белгије, поломљена су стакла на њој, јер је постојало уверење да је било управо спремљено у кухињи колонијалне силе.

Рођен је 2. јула 1925. године у Катакокомбу, а припадао је Националном покрету Конга.

Данас, што се тиче Србије, по имену Патриса назване су улице у Београду, Нишу, Суботици Врању, Смедереву и Зајечару.

Лумумба је био ожењен и имао је петоро деце, а гласио је за Че Гевару афричког континета.

- Нисмо сами. Африка, Азија, слободни народи и народи који се боре за своју слободу у свим крајевима света увек ц́е стајати уз милионе Конгоанаца који нец́е одустати од борбе, све док у нашој земљи постоји чак и један колонијалиста или колонијалистички плац́еник - написао је између осталог у свом опроштајном писму Лумумба.

БОНУС ВИДЕО: