Према писању The New York Timesа, албански премијер Еди Рама најавиће планове за суверену микродржаву унутар главног града Тиране, која ће следити праксу Бекташијског реда – шитског суфијског реда основаног у 13. веку у Турској.

Ако се план оствари, такозвана "Суверена држава бекташијског реда" постатће најмања држава на свету, величине тек 10 хектара, што је четвртина величине Ватикана. Та мала држава имаће властиту администрацију, исправе и границе.

Нова држава би допуштала конзумацију алкохола, женама би било дозвољено да носе шта желе те не би наметала никаква правила о начину живота, одражавајући толерантне праксе Бекташијског реда.

Рама је изјавио да је циљ ове нове државе да се промовише толерантна верзија ислама, по којој је Албанија и позната.

Фото: Профимедиа

 

- Морамо чувати ово благо, а то је верска толеранција, коју никада не смемо да узимамо здраво за готово - рекао је за The New York Times.

Историја Бекташија сеже у Отоманско Царство из 13. века, али пре готово једног столећа седиште Реда преселило се у Тирану након што му је Мустафа Кемал Ататурк, утемељивач Турске Републике, забранио улазак у Турску. 

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Ред Бекташија има дугу мистичну традицију у Албанији. Овај суфијски ред био је популаран међу јањичарима, елитним војницима Османског Царства који су углавном регрутовани из хришћанских подручја Балкана. 

Суфијска вера не присиљава своје следбенике на поштовање основних начела традиционалног ислама.

Међутим, толеранција их није заштитила од прогона. Стотинама година верници су се налазили под притиском – без обзира на то јесу ли њихови господари били хришћани, муслимани или атеисти – што их је навело да се селе у суседне крајеве као што су Косово и Метохија и Македонија након османског освајања Балкана у 14. и 15. веку.

Дервиш Баба Монди је тренутни духовни вођа овог реда. Следбеници га познају под службеним титулом Његова Светост Хаџи Деде Баба. Баба Монди требали би да буде вођа Суверене Државе Реда Бекташија. Он каже да ће се одлуке доносити с "љубављу и добротом". У интервјуу за Euronews 2018. године изјавио је: "Бити Бекташи значи бити човек. Своју заједницу смо изградили на принципима мира, љубави и међусобног поштовања."

Тим стручњака тренутно ради на законодавству које ће дефинисати суверени статус нове државе унутар Албаније. Рамина владајућа Социјалистичка странка такође ће морати да подржи овај пројект.

Баба Монди изразио је наду да ће Сједињене Америчке Државе и друге западне силе признати суверенитет његове државе.

- Заслужујемо државу. Ми смо једини на свету који говоримо истину о исламу" и "не мешамо га с политиком - рекао је за The New York Times. 

БОНУС ВИДЕО:

(Вечерњи лист)