Кисели купус је неизоставни део наше традиционалне кухиње, а његови бенефити за здравље чине га правим суперхраном. Ова намирница је богата витаминима, минералима и пробиотицима, што је чини одличном за подршку имунолошком систему и пробави. Осим тога, кисели купус је нискокалоричан и пружа осећај ситости, што га чини идеалним за оне који воде рачуна о линији.

Наше баке су често правиле подварак од киселог купуса, јело које мирише на носталгију и топлину дома. Овај једноставан, али изузетно укусан рецепт садржи само четири главна састојка и савршено се уклапа у сваку прилику.

Рецепт за старински подварак

Потребни састојци:

- 1 главица киселог купуса (око 2 килограма)
- 1-2 главице црног лука
- Уље, бибер, зачини по жељи
- Сланина, суво месо, ћуретина, пилетина, крменадле или друго месо по жељи

Фото: Јутјуб принтскрин/domaceiukusno

 

Припрема:

1. Припрема купуса: Киселе листове купуса пажљиво одвојите и исперите ако су превише слани. Ако користите целу главицу, исецкајте купус на тракице.

2. Пржење лука: У већем лонцу загрејте мало уља и додајте ситно сецкани црни лук. Пржите док лук не постане стакласт.

3. Додавање купуса: У лонац додајте припремљени кисели купус и добро промешајте. Додајте бибер и зачине по жељи.

4. Додавање меса: На врх купуса ставите комаде сланине, сувог меса или другог меса по избору. Прелијте с мало воде, покријте и кувајте на лаганој ватри око 1-1,5 сати, повремено мешајући.

5. Завршетак: Када купус омекша и укуси се сједине, јело је готово. Послужите топло, уз домаћи хлеб или кромпир.

Кисели купус је више од обичног јела; он је симбол традиције, здравља и породичних окупљања. Припремајући подварак према овом старинском рецепту, не само да ћете уживати у укусном оброку, већ ћете и одржати традицију наших бака. Уживајте у сваком залогају!

БОНУС ВИДЕО: