Ова болничарка висока 170 центиметра, у мају ове године имала је 82 килограма, и њен индекс телесне масе (БМИ) био у категорији гојазности. Међутим, у року од само 10 дана након што се држала плана да једе конзервирану рибу,  изгубила је без по муке шест килограма, а до 70. дана, пала је на 72 килограма, што је само један килограм од идеалне здраве тежине.

Она тврди да је дијета са високим садржајем протеина такође помогла у отклањању болова узрокованих уобичајеним проблемом стопала познатим као плантарни фасциитис, односно стање које узрокује бол у дну стопала, око пете и свода, посебно када ходате. Научници нису сигурни шта га тачно узрокује, али је познато да га вишак килограма погоршава због превеликог притиска на стопалима.

У разговору са докторком на друштвеним мрежама Анет Босворт, познатијом као др Боз, Џејн је изјавила да је њен бол у стопалу прешао "са 10 на два" након дијете са сардинама.

Фото: Профимедиа

 

- Прве недеље била сам у сузама од бола. У почетку ми је циљ био да смањим бол, али сада додатно препознајем проблем који имам са зависношћу од количине хране -  рекла је она у видео снимку објављеном на Јутјуб каналу др Боза, где има скоро 700.000 претплатника.

- Сада учим да једем мале чиније хране и да будем задовољна - каже.

Џејн је објаснила да је одлучила да крене на дијету када је претходни план исхране "месождера" престао да јој помаже да смрша. Бивша војна радница је добила је 15 килограма вишка због калорија које је уносила на дијети са ниским садржајем угљених хидрата и пуно меса.

Када је први пут поменула исхрану само од сардина, пријатељи и породица су мислили да је "луда".

Фото: Профимедиа

 

- Моја сестра је медицинска сестра, тако да ми је објаснила како да добијем све потребне нутријенте - истиче Џејн која свакодневно узима мултивитамине.

Такође је рекла да је била забринута због количине тешких метала, као што је жива, у количини сардина које је јела, који се може накупити у телима риба и веома токсичан. Међутим, британске студије показују да је ниво метала у конзервама углавном занемарљив.

- Сардине су најмања риба - рекла је Џејн: - Не мислимо да у њима има много живе јер оне не живе дуго.

Њена исхрана се састоји од четири конзерве сардина дневно, заједно са две кашике биљног уља званог МЦТ уз сваки оброк. МЦТ уље је лабораторијски направљена супстанца без укуса екстрахована из палминих коштица и кокоса. Неки утицајни људи на исхрану на друштвеним мрежама тврде да маст у МЦТ уљу може помоћи у губитку тежине јер га тело разлаже ефикасније од других молекула масти.

Фото: Shutterstock

 

Џејн је строго контролисала да никада не једе више од 1500 калорија дневно, иако је здравствено препоручено да жене једу око 2000 калорија, а мушкарци 2500 да би одржале своју тежину.

Описујући своју дневну исхрану, прву конзерву би јела око 8 ујутру, а затим би око 12 појела две заједно са четири кашике МЦТ уља. Њен последњи оброк у дану би био око 15 часова, када би појела своју последњу конзерву.

- Погодило ме је до 30. дана - рекла је: - Сардине су задовољиле моју глад. Нисам имала потребу да се питам шта ће бити мој следећи оброк, или када. Нисам грицкала или одлазила до фрижидера... Било је као да се та сијалица угасила. Нисам гладан — не морам да једем.

Уз то је и мерила дневно шећер у крви током експеримента и тврдила да је после само пет дана њен ниво "пао" у здравију категорију. Што се тиче тога да ли јој је било досадно да једе сардине сваки дан, Џејн је рекла да је "тако срећна" што тако често једе рибу у конзерви.

- Нисам завршила – наставићу даље - поручује ова жена.

Сматра се да су сардине и друге масне рибе посебно хранљиве због мноштва витамина, минерала и макронутријената које обезбеђују, упркос томе што имају релативно мало калорија. Препорука је да се једе риба попут сардина или сардела јер су богате витамином Д и калцијумом, који су неопходни за јачање костију.

Једна конзерва сардина такође садржи скоро 20 грама протеина, виталног за снажне мишиће, као и за постизање ситости. Ово је нешто мање од половине количине која је дневна препорука да одраслу жену.

Уз то једна конзерва садржи отприлике 230 калорија, што је чини релативно добрим избором за мршављење.

Неки научници који се залажу за обиље масне рибе у исхрани тврде да она може да побољша здравље мозга, па чак и заштитити од деменције, због високог нивоа омега 3 масти. Међутим, низ недавних анализа је закључио да суплементи рибљег уља који садрже омега 3 мало утичу на ризик од деменције.

БОНУС ВИДЕО: