Kiseli kupus je neizostavni deo naše tradicionalne kuhinje, a njegovi benefiti za zdravlje čine ga pravim superhranom. Ova namirnica je bogata vitaminima, mineralima i probioticima, što je čini odličnom za podršku imunološkom sistemu i probavi. Osim toga, kiseli kupus je niskokaloričan i pruža osećaj sitosti, što ga čini idealnim za one koji vode računa o liniji.

Naše bake su često pravile podvarak od kiselog kupusa, jelo koje miriše na nostalgiju i toplinu doma. Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept sadrži samo četiri glavna sastojka i savršeno se uklapa u svaku priliku.

Recept za starinski podvarak

Potrebni sastojci:

- 1 glavica kiselog kupusa (oko 2 kilograma)
- 1-2 glavice crnog luka
- Ulje, biber, začini po želji
- Slanina, suvo meso, ćuretina, piletina, krmenadle ili drugo meso po želji

Foto: Jutjub printskrin/domaceiukusno

 

Priprema:

1. Priprema kupusa: Kisele listove kupusa pažljivo odvojite i isperite ako su previše slani. Ako koristite celu glavicu, iseckajte kupus na trakice.

2. Prženje luka: U većem loncu zagrejte malo ulja i dodajte sitno seckani crni luk. Pržite dok luk ne postane staklast.

3. Dodavanje kupusa: U lonac dodajte pripremljeni kiseli kupus i dobro promešajte. Dodajte biber i začine po želji.

4. Dodavanje mesa: Na vrh kupusa stavite komade slanine, suvog mesa ili drugog mesa po izboru. Prelijte s malo vode, pokrijte i kuvajte na laganoj vatri oko 1-1,5 sati, povremeno mešajući.

5. Završetak: Kada kupus omekša i ukusi se sjedine, jelo je gotovo. Poslužite toplo, uz domaći hleb ili krompir.

Kiseli kupus je više od običnog jela; on je simbol tradicije, zdravlja i porodičnih okupljanja. Pripremajući podvarak prema ovom starinskom receptu, ne samo da ćete uživati u ukusnom obroku, već ćete i održati tradiciju naših baka. Uživajte u svakom zalogaju!

BONUS VIDEO: