Bez obzira na to koliko ste dobri u pripremanju kafe, verovatno postoji nekoliko koraka u procesu koji ostavljaju prostora za poboljšanja. Evo najvećih grešaka koje pravite dok kuvate kafu kod kuće, kao i saveta kako da ih ispravite, piše Real Simple.
Količina zrna ne odgovara stilu kuvanja: Različiti stilovi kuvanja zahtevaju različite veličine mlevenja. To je zato što je stopa ekstrakcije taloga kafe veća ako je finije mlevena. Upotreba finije mlevenih zrna takođe povećava vreme potrebno za prolazak vode kroz talog kafe, što povećava vreme tokom kojeg su voda i talog u kontaktu. Za sve važi opšte pravilo: metode kuvanja sa kraćim vremenom kontakta zahtevaju finije mlevena zrna kafe; oni sa dužim vremenom kontakta zahtevaju grublje mlevena zrna.
Upotreba vode iz slavine: Lako je zaboraviti da je kafa približno 98 posto vode. Unošenje odgovarajuće hemije vode promijeniće kvalitet vaše kafe, a idealna je upotreba filtrirane vode.
Kuvate na pogrešnoj temperaturi: Temperatura vode izuzetno je važna. Tokom kuvanja treba da bude između 90° C i 95° C. Upotreba termometra najjednostavniji je način da proverite da li je voda dovoljno vruća, ali ako nemate pri ruci nijednu od ovih mogućnosti, vodu možete da prokuvati i ostavite je da stoji oko 30 sekundi pre kuvanja.
Ne merite svoju kafu: LJudi često dodaju previše kafe da bi bila jačeg ukusa, ali ako koristite previše, rizikujete da dobijete kisele ukuse. Osim toga, uprkos onome što mislite, više kafe neće napraviti jaču šolju kafe. Postoji samo određena količina kofeina koji možete da izvučete iz zrna pre nego što uništite ukus, zbog vremena kontakta, brzine ekstrakcije i razmere vode i kafe. Zlatno pravilo je 2 kašičice kafe na 170 mililitara.