На недавном састанку кризног тима Туск је покренуо питање безбедности брана и насипа којима, како је рекао, прете крзнене животиње.

 
Даброви стварају сопствене бране како би направили удобан дом за своје породице, док се штите од предатора, али, према неким истраживачима, са којима се Туск слаже, те бране могу да оштете обале река и ослабе насипе.
 
"Понекад морате да бирате између љубави према животињама и безбедности градова, села и стабилности насипа", рекао је Туск и додао да се инфраструктура мора бранити од даброва и да ће влада дозволити било какву акцију, у оквиру закона, против даброва, а у циљу чувања насипа.

Фото: Профимедиа

 

 
"Урадите шта год морате, ја ћу бранити те одлуке. Насипи су данас апсолутни приоритет", рекао је Туск.

Изузетне падавине у септембру довеле су до разорних поплава широм централне Европе. Најмање 16 људи је изгубило живот због тога, а градови широм Чешке и Пољске су евакуисани, путеви затворени, а догађаји отказани. Пољска влада је распоредила војску у подручја која су највише погођена у сценама сличним претходним катастрофалним поплавама 1997. и 2010. године.
 
Анџеј Чех, биолог за животну средину и стручњак за даброве, рекао је да су Тускове примедбе "глупост" и да влада у Варшави користи даброве за "чисто политичке" циљеве.

Фото: Профимедиа

 

 

 

"Ово је објављено само да би се доказало да је влада пронашла ефикасног и брзог жртвеног јарца за поплаве", рекао је Чех за Политицо.

Он је истакао да су ловци и фармери моћан лоби у оквиру једног од Тускових коалиционих партнера, аграрно-конзервативне Пољске народне партије.
 
"Пољопривредници су обично против даброва јер понекад поплаве поља и усеве", рекао је Чех додајуц́и да је "само два одсто места за даброве" проблематично.

Фото: Профимедиа

 

 

 
"Ловци су заинтересовани да побољшају свој лош имиџ у јавности тако што ц́е бити виђени као спасиоци и они који решавају проблеме, и надају се да ће добити новац пореских обвезника за одстрел даброва, баш као што су то учинили за одстрел дивљих свиња током афричке свињске куге. Обични људи ц́е бити срец́ни што је нешто брзо урађено, а ловци ц́е добити новац пореских обвезника", рекао је Чех.
 
Он је упозорио да ће лов на даброве довести до "масовног уништавања станишта које су створили даброви, смањења природног задржавања, кршења прописа и општег беса" и истакао да то није пут којим би требало иц́и.
Чех је предложио једноставнији начин заштите насипа од даброва: да се поставе мреже око њих. Он је признао да то није визуелно лепо решење, али је истакао да је много јефтиније него да се плац́а људима да лове даброве.

Фото: Профимедиа

 

 

 
Еколози тврде да даброви не доприносе природним катастрофама као што су поплаве, шумски пожари и суше, вец́ да су кључни део решења тако што омогућавају постојање здравих мочварних система који заузврат издвајају угљеник и успоравају речне токове.

БОНУС ВИДЕО