На месту на којем се данас налази некада је био кружни ток, који је добио име Мостар по мосту који је сваке године односила набујала Мокролушка река.

Фото: П. Милошевић

 

 

Кроз престоницу је тада прошао аутопут, а петља је, у почетку, збуњивала возаче, који су морали да се привикну и науче да се снађу у правом малом саобраћајном лавиринту. У то доба, путеви са више трака у једном правцу били су новима, па је престројавање многим возачима било велика непознаница.

Овај део града носио је назив Мостар и пре изградње петље, мада многи садашњи становници престонице мисле да је име везано искључиво за завршетак Газеле и необични распоред саобраћајница које вијугају испод моста.

Фото: Архива Новости

 

 

Но, ''Мостар'' је заправо добио име знатно раније. У сећањима старих Београђана дуго је остала прича како је некада, трасом аутопута, односно данашњом Улицом Франше д’Епереа текла Мокролушка река. Она је повезивала изворе из Малог Мокрог Луга и правећи водоток кроз ову котлину уливала се у Саву испод данашње петље.

Сада је та река каптирана и тече испод улице, кроз подземни колектор. То је армирано-бетонски тунел димензија 5,5 са 5,5 метара. Вода и данас хучи туда, али далеко од очију Београђана.

Мокролушка река је крајем 19. и почетком 20. века с пролећа умела да набуја и да однесе дрвени мост којим су ондашњи варошани прелазили ка Сењаку. Како су сваке године после бујица наново морали да поправљају мост, тако су стари житељи нашег града ово место и прозвали - Мостар.

БОНУС ВИДЕО: