Ова појава, која се није догодила деценијама, трансформисала је пешчане дине у пејзаже испуњене језерима.

Обично, Сахара прими само неколико центиметара кише годишње, а касни летњи пљускови су изузетно ретки. Ипак, почетком септембра, систем ниског притиска донео је интензивне падавине које су трајале два дана, а прелиминарни подаци НАСА указују на то да је у неким деловима региона пало чак 20 центиметара кише. 

У пустињској области Ерахидија, забележено је скоро осам центиметара кише у само два дана, што је више од четири пута више од просечних падавина за цео септембар.

- Прошло је 30 до 50 година откако смо имали толико кише за тако кратко време - изјавио је Хусин Јуабеб из Мароканске метеоролошке агенције.

Иако је већина падавина забележена у слабо насељеним подручјима, неки градови и села су доживели смртоносне поплаве, узрокујући смрт више од десет људи. Драматичне фотографије стижу из пустињског града Мерзуге, где су ретке поплаве формирале нова језера у пешчаним динама. Киша је такође напунила сува језера, попут оног у Националном парку Ирики, највећем националном парку у Мароку.

Сахара, која се простире на 9,4 милиона квадратних километара, највећа је врела пустиња на свету и обухвата десетак земаља северне, централне и западне Африке. У многим од ових земаља, сталне суше су постале озбиљан проблем, посебно у контексту екстремних временских услова изазваних глобалним загревањем.

БОНУС ВИДЕО: