Ova pojava, koja se nije dogodila decenijama, transformisala je peščane dine u pejzaže ispunjene jezerima.

Obično, Sahara primi samo nekoliko centimetara kiše godišnje, a kasni letnji pljuskovi su izuzetno retki. Ipak, početkom septembra, sistem niskog pritiska doneo je intenzivne padavine koje su trajale dva dana, a preliminarni podaci NASA ukazuju na to da je u nekim delovima regiona palo čak 20 centimetara kiše. 

U pustinjskoj oblasti Erahidija, zabeleženo je skoro osam centimetara kiše u samo dva dana, što je više od četiri puta više od prosečnih padavina za ceo septembar.

- Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali toliko kiše za tako kratko vreme - izjavio je Husin Juabeb iz Marokanske meteorološke agencije.

Iako je većina padavina zabeležena u slabo naseljenim područjima, neki gradovi i sela su doživeli smrtonosne poplave, uzrokujući smrt više od deset ljudi. Dramatične fotografije stižu iz pustinjskog grada Merzuge, gde su retke poplave formirale nova jezera u peščanim dinama. Kiša je takođe napunila suva jezera, poput onog u Nacionalnom parku Iriki, najvećem nacionalnom parku u Maroku.

Sahara, koja se prostire na 9,4 miliona kvadratnih kilometara, najveća je vrela pustinja na svetu i obuhvata desetak zemalja severne, centralne i zapadne Afrike. U mnogim od ovih zemalja, stalne suše su postale ozbiljan problem, posebno u kontekstu ekstremnih vremenskih uslova izazvanih globalnim zagrevanjem.

BONUS VIDEO: