Како бисте најлакше очистили загорели плех, потребно вам је само неколико ствари:

- сода бикарбона

- хидроген (3 %)
- боца са распршивачем
- жица за прање судова

Соду бикарбону обилно поспите по целом плеху. Половину бочице хидрогена сипајте у бочицу са распршивачем и тиме попрскајте соду, односно плех.

Фото: Профимедиа

 

Оставите тако да делује минимум четири сата или, уколико је плех много прљав, преко ноћи.

Потом употребите жицу како бисте уклонили смесу соде бикарбоне са плеха. Трљањем ћете уклонити и упорније мрље и прљавштину.

Уколико сте плех оставили преко ноћи, жицу поквасите водом и истрљајте плех.

Фото: Профимедиа

 

Пошто уклоните мрље, плех оперите топлом водом и детерџентом за посуђе.

Како бисте спречили настанак мрља, проливања и загоревања хране по плеху, користите алуминијумску фолију када год је то могуће, а преко ње ставите папир за печење, па храну.

Овако ће ваши плехови дуже остати чисти.

БОНУС ВИДЕО:

(Крстарица)