Важно је да се обезбеде адекватни услови за чување кромпира како би се спречило клијање, омекшавање или појава плесни.

Кромпир најбоље одржава свежину када се чува на хладном, сувом и тамном месту. Изложеност светлу и влази може да изазове труљење, а исто правило важи и за друго коренасто поврће попут шаргарепе и репе. Овај начин чувања може да осигура да кромпир остане у добром стању током неколико недеља, па чак и целе зиме.

Фото: Профимедиа

 

Кромпир треба да буде на ваздуху, па је најбоље избегавати херметички затворене посуде.

Раније се веровало да кромпир не треба да се чува у фрижидеру јер би то могло да доведе до стварања додатних шећера. Међутим, нова истраживања показују да је чување кромпира у фрижидеру сигурно. Најважније је заштитити кромпир од влаге пре складиштења, уместо прања, треба га само пребрисати сувом крпом.

БОНУС ВИДЕО: