Чињеница је да су неке методе припреме јаја боље од других, а многи дијететичари и нутриционисти кажу како је дефинитивно најнездравији начин припреме јаја пржење на пуно уља и на јакој ватри.
- Ако пржите јаја на маслацу, можда ћете поништити неке здравствене благодети јаја. Јаја су природно богата беланчевинама и с мало засићених масноћа, али чим смеси додате маслац, засићена масноћа у вашем јелу расте. То је нешто што не желимо, јер је прекомерна засићена масноћа у исхрани уско повезана са срчаним болестима , каже дијететичарка Кетрин Басбаум, преноси Крстарица.
Коришћење засићених масти у припреми јаја додаје значајне калорије јелу, као и нездраву масноћу која је повезана с повећаним ризиком од срчаних болести.
Али имајте на уму да не морате са избегавате само маслац. Кокосово уље и маст од сланине такође су лоши, као и кување јаја у тепсији или кишу који садржи велике количине засићених масноћа у облику павлаке или сира. Коришћење тих састојака може да умањи високи нутритивни профил јаја. Од пржења јаја, нездравије је једино пржење јаја на јакој ватри.
- Кување на високим температурама оксидира уља, која таква могу да подстакну упалу у телу. Стога треба користити уља која оксидирају тек на вишим температурама, попут уља авокада, како би се то спречило, каже дијететичарка Ребека Вашута.
Како је најбоље припремити јаја?
Припремање јаја с минимално масноћа или употреба незасићених масти попут маслиновог уља или уља авокада здравија су алтернатива.
Јаја која се кувају на тврдо или поширање начин су за припрему јаја без потребе за додатном масноћом.
Али осим како их кувате, важно је и с чим једете јаја.
– Послужите јаја с издашном порцијом поврћа како бисте добили додатне нутријенте и влакна. Тамно лиснато поврће попут кеља, спанаћа и руколе изврстан је додатак јајима, као и поврће попут шпаргле, броколија, паприке и лука, саветује дијетичарка.
БОНУС ВИДЕО: