Баклава је један од најстаријих слаткиша, омиљане је широм Балкана. За необично укусну баклаву потребно је: 

  • 500 г кора за пите
  • 300 г млевеног кекса
  • 3 јаја
  • 5 кашика шећера
  • 5 кашика уља
  • уље за прскање кора

 

За прелив:

  • 1 л воде
  • 800 г шећера
  • 1 лимун

 

Фото:Принтскрин/Јутјуб/ Kuvajte sa Stašom

 

 

Припрема

Загрејте рерну на 180 степени. У једној шерпи закувајте воду и шећер, па додајте лимун сечен на колутове. Потребно је кувати око 5 минута, па оставите да се прохлади. Затим у чинији умутите јаја са шећером, па додајте уље, и још мало умутите. После тога додајте млевени кекс, да смеса добије густину. Прву кору попрскајте уљем, па преко ставите другу кору. И њу попрскајте уљем па ставите трећу кору. Нанесите фил од кекса. Добро заролајте. Потребно је понављати поступак док  се смеса не потроши. Премажите уљем. Пеците док не  добије румену боју, у рерни загрејаној на 180 степени. Хладним преливом прелијте врућу баклаву. Уживајте!

(Трпеза)

БОНУС ВИДЕО: