Баклава је један од најстаријих слаткиша, омиљане је широм Балкана. За необично укусну баклаву потребно је:
- 500 г кора за пите
- 300 г млевеног кекса
- 3 јаја
- 5 кашика шећера
- 5 кашика уља
- уље за прскање кора
За прелив:
- 1 л воде
- 800 г шећера
- 1 лимун
Прочитајте још
Припрема
Загрејте рерну на 180 степени. У једној шерпи закувајте воду и шећер, па додајте лимун сечен на колутове. Потребно је кувати око 5 минута, па оставите да се прохлади. Затим у чинији умутите јаја са шећером, па додајте уље, и још мало умутите. После тога додајте млевени кекс, да смеса добије густину. Прву кору попрскајте уљем, па преко ставите другу кору. И њу попрскајте уљем па ставите трећу кору. Нанесите фил од кекса. Добро заролајте. Потребно је понављати поступак док се смеса не потроши. Премажите уљем. Пеците док не добије румену боју, у рерни загрејаној на 180 степени. Хладним преливом прелијте врућу баклаву. Уживајте!
(Трпеза)