Baklava je jedan od najstarijih slatkiša, omiljane je širom Balkana. Za neobično ukusnu baklavu potrebno je:
- 500 g kora za pite
- 300 g mlevenog keksa
- 3 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- ulje za prskanje kora
Za preliv:
- 1 l vode
- 800 g šećera
- 1 limun
Pročitajte još
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U jednoj šerpi zakuvajte vodu i šećer, pa dodajte limun sečen na kolutove. Potrebno je kuvati oko 5 minuta, pa ostavite da se prohladi. Zatim u činiji umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, i još malo umutite. Posle toga dodajte mleveni keks, da smesa dobije gustinu. Prvu koru poprskajte uljem, pa preko stavite drugu koru. I nju poprskajte uljem pa stavite treću koru. Nanesite fil od keksa. Dobro zarolajte. Potrebno je ponavljati postupak dok se smesa ne potroši. Premažite uljem. Pecite dok ne dobije rumenu boju, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Hladnim prelivom prelijte vruću baklavu. Uživajte!
(Trpeza)