Baklava je jedan od najstarijih slatkiša, omiljane je širom Balkana. Za neobično ukusnu baklavu potrebno je: 

  • 500 g kora za pite
  • 300 g mlevenog keksa
  • 3 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • ulje za prskanje kora

 

Za preliv:

  • 1 l vode
  • 800 g šećera
  • 1 limun

 

Foto:Printskrin/Jutjub/ Kuvajte sa Stašom

 

 

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U jednoj šerpi zakuvajte vodu i šećer, pa dodajte limun sečen na kolutove. Potrebno je kuvati oko 5 minuta, pa ostavite da se prohladi. Zatim u činiji umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, i još malo umutite. Posle toga dodajte mleveni keks, da smesa dobije gustinu. Prvu koru poprskajte uljem, pa preko stavite drugu koru. I nju poprskajte uljem pa stavite treću koru. Nanesite fil od keksa. Dobro zarolajte. Potrebno je ponavljati postupak dok  se smesa ne potroši. Premažite uljem. Pecite dok ne  dobije rumenu boju, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Hladnim prelivom prelijte vruću baklavu. Uživajte!

(Trpeza)

BONUS VIDEO: