Хрватска агенција за пољопривреду и храну најавила је повлачење спорног сувомеснатог производа. Стручњак за безбедност и квалитет хране прокоментарисао је могуће узроке контаминације сувих кобасица.
- Може се основано сумњати да је месо, пре прераде и пуњења у црева, у кобасице, држано нехигијенски и да је било изложено мувама које су носиле јаја.
Најчешће муве које полажу јаја су мува зујалица, месна мува и кућна мува. Када муве положе јаја, ларве се излегу за 20 сати. Они се хране и расту. Појавом ларви имале су довољно времена да се развију пре него што се месо преради или подвргне сушењу где је њихов развој прекинут. А можда се развој ларви наставио у кобасици“, рекао је Маријан Каталенић.
Сува кобасица купљена у трговачком ланцу Босо у Винковцу. Био је запечаћен у вакууму, произведен 18. септембра 2024. године, а рок трајања му је 18. септембра 2025. године. На фотографијама објављеним на Фејзбук страници "Хало, инспекторе" виде се ларве у кобасици, које човек није приметио. Он није кобасицу секао, већ је загризао, а усред залогаја је схватио да нешто није у реду.
Прочитајте још
- Одвратно! У једном тренутку осетио сам нешто чудно у кобасици. Погледао сам и видео нешто као црва. Престао сам да једем и исекао кобасицу. Имао сам и шта да видим: у кобасици су били црви и њихова јаја! Повраћао сам све што сам јео“, рекао је за сајт Хало, инспекторе. Стручњак за безбедност и квалитет хране сматра да су хигијенски услови производње били лоши, а систем слаб и неконтролисан.
- Када потрошач открије такве гадости у производу, онда би свака казна осим затварања фабрике произвођача на дуже време била потцењивање тржишта, законодавства и посебно потрошача. Ово је такође типичан пример да мали домаћи произвођач хране је преварио, оспорио поверење потрошача и запретио слоганом „Купујмо домаће“, односно „Домаће је најбоље“, рекао је Каталинић.
(Директно.хр)