Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu najavila je povlačenje spornog suvomesnatog proizvoda. Stručnjak za bezbednost i kvalitet hrane prokomentarisao je moguće uzroke kontaminacije suvih kobasica.
- Može se osnovano sumnjati da je meso, pre prerade i punjenja u creva, u kobasice, držano nehigijenski i da je bilo izloženo muvama koje su nosile jaja.
Najčešće muve koje polažu jaja su muva zujalica, mesna muva i kućna muva. Kada muve polože jaja, larve se izlegu za 20 sati. Oni se hrane i rastu. Pojavom larvi imale su dovoljno vremena da se razviju pre nego što se meso preradi ili podvrgne sušenju gde je njihov razvoj prekinut. A možda se razvoj larvi nastavio u kobasici“, rekao je Marijan Katalenić.
Suva kobasica kupljena u trgovačkom lancu Boso u Vinkovcu. Bio je zapečaćen u vakuumu, proizveden 18. septembra 2024. godine, a rok trajanja mu je 18. septembra 2025. godine. Na fotografijama objavljenim na Fejzbuk stranici "Halo, inspektore" vide se larve u kobasici, koje čovek nije primetio. On nije kobasicu sekao, već je zagrizao, a usred zalogaja je shvatio da nešto nije u redu.
Pročitajte još
- Odvratno! U jednom trenutku osetio sam nešto čudno u kobasici. Pogledao sam i video nešto kao crva. Prestao sam da jedem i isekao kobasicu. Imao sam i šta da vidim: u kobasici su bili crvi i njihova jaja! Povraćao sam sve što sam jeo“, rekao je za sajt Halo, inspektore. Stručnjak za bezbednost i kvalitet hrane smatra da su higijenski uslovi proizvodnje bili loši, a sistem slab i nekontrolisan.
- Kada potrošač otkrije takve gadosti u proizvodu, onda bi svaka kazna osim zatvaranja fabrike proizvođača na duže vreme bila potcenjivanje tržišta, zakonodavstva i posebno potrošača. Ovo je takođe tipičan primer da mali domaći proizvođač hrane je prevario, osporio poverenje potrošača i zapretio sloganom „Kupujmo domaće“, odnosno „Domaće je najbolje“, rekao je Katalinić.
(Direktno.hr)