Кухињска крпа је неизоставан део сваке кухиње, користимо је за сушење посуђа, брисање радних површина и руку. Ипак, често се прави грешка стављањем крпе на врата пећнице, што може довести до цветања бактерија.
Иако може изгледати као брз начин сушења пешкира, ова пракса носи ризике. Највећи проблем је могућност раста бактерија и клица. Кухињске крпе су ту да одржавају чистоћу и спрече ширење бактерија, чиме се смањује опасност од тровања храном.
Стављање крпе на врата шпорета може омести ову функцију. Наиме, врата шпорета су често коришћена, а мало људи се сети да опере руке пре него што их отвори. Тако се на њиховој површини могу задржати разне бактерије које се лако преносе на пешкир. Коришћење контаминираног пешкира за брисање посуђа или руку може довести до ширења бактерија по кухињи.
Како би пешкири остали чисти и сигурни, важно је правилно их одржавати. Само прање руку можда није довољно да се уклоне све бактерије. Препоручује се прање пешкира у веш машини на температури од најмање 90°C. Додавање соде бикарбоне током прања може помоћи у уклањању тврдокорних мрља.
Иако се може чинити да је стављање кррпа на врата рерне безопасно, то може изазвати озбиљне хигијенске проблеме. Да бисте одржали кухињу чистом и сигурном, најбоље је избегавати ову праксу и редовно се бринути о својим кухињским крпама.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО: