Kopi Luwak je luksuzna kafa koja potiče iz Indonezije. NJen naziv „Kopi“ na indonežanskom znači kafa, dok „Luwak“ označava životinju poznatu kao azijska palm cibetka (Paradoxurus hermaphroditus). Ono što čini ovu kafu tako posebnom i skupom je njen neobičan proces proizvodnje koji uključuje probavni sistem ovih malih životinja.

Poreklo najskuplje kafe na svetu

Priča o Kopi Luwak kafi počinje u 19. veku, tokom holandske kolonijalne vladavine u Indoneziji. Lokalni radnici na plantažama kafe primetili su nešto neobično – cibetke su jele plodove kafe, a zatim su u svom izmetu ostavljale nesvarena zrna. Iz radoznalosti počeli su da sakupljaju ova zrna, čiste ih i prže. Na njihovo iznenađenje, kafa proizvedena od ovih zrna imala je izuzetan ukus.

Proces proizvodnje „kafe od izmeta“

Proces proizvodnje Kopi Luwak kafe je ono što je čini najskupljom kafom na svetu. Evo kako teče ovaj neobičan proces:

Foto: Profimedia, Shutterstock

 

1. Cibetke (poznate po svom istančanom ukusu) biraju i jedu samo najzrelije i najkvalitetnije plodove kafe.

2. U stomaku cibetke enzimi započinju proces fermentacije, razgrađujući proteine u zrnima kafe. Ovaj proces je ključan za razvoj jedinstvenog ukusa Kopi Luwak kafe.

3. Nesvarena zrna kafe prolaze kroz digestivni trakt cibetke i izlučuju se u izmetu – otuda i naziv „kafa od izmeta“.

4. Farmeri pažljivo sakupljaju izmet i ručno izdvajaju zrna kafe.

5. Zrna se zatim temeljno peru, suše i blago prže.

Ovaj složeni i vremenski zahtevan proces rezultira vrlo ograničenom proizvodnjom, što značajno doprinosi tome da Kopi Luwak nosi titulu najskuplje kafe na svetu.

Zašto je Kopi Luwak najskuplja kafa na svetu?

Nekoliko faktora doprinosi ekstremno visokoj ceni ove kafe:

1. Ograničena proizvodnja: Proces je spor i daje male količine kafe.

2. Radno intenzivan proces: Sakupljanje i čišćenje zrna zahteva mnogo ručnog rada.

3. Jedinstven ukus: Fermentacija u stomaku cibetke daje kafi poseban profil ukusa.

4. Ekskluzivnost i reputacija: Status „najskuplje kafe na svetu“ dodatno podiže cenu.

Foto: Profimedia, Shutterstock

 

Ukus najskuplje kafe na svetu

LJubitelji kafe koji su imali priliku da probaju Kopi Luwak često opisuju njen ukus kao izuzetno blag i gladak, sa smanjenom gorčinom u poređenju sa regularnim kafama. Mnogi ističu note čokolade, karamele i ponekad voćne arome. Međutim, mišljenja o tome da li je ova „kafa od izmeta“ zaista vredna svoje cene su podeljena.

Kontroverze oko „kafe od izmeta“

Uprkos svojoj reputaciji, Kopi Luwak je predmet značajnih etičkih kontroverzi:

1. Dobrobit životinja: Mnoge farme drže cibetke u malim kavezima u nehumanim uslovima, prisiljavajući ih da jedu više kafe nego što bi to činile u prirodi.

2. Autentičnost: Zbog visoke cene, tržište je preplavljeno lažnim Kopi Luwak kafama, što otežava potrošačima da budu sigurni da kupuju autentičnu „kafu od izmeta“.

3. Kvalitet: Neki stručnjaci tvrde da proces ne garantuje uvek vrhunski kvalitet i da mnogi faktori, poput vrste kafe i metoda obrade, igraju značajniju ulogu u ukusu.

Ove kontroverze su navele mnoge ljubitelje kafe i etičke potrošače da preispitaju vrednost Kopi Luwak kafe i traže alternative ili se okrenu Kopi Luwak kafi proizvedenoj na održiv i human način.

Foto: Shutterstock

 

Budućnost najskuplje kafe na svetu

Uprkos kontroverzama, Kopi Luwak i dalje drži titulu najskuplje kafe na svetu. Međutim, rastuća svest o etičkim problemima vezanim za njenu proizvodnju dovela je do razvoja alternativnih metoda. Neki proizvođači eksperimentišu sa simuliranjem procesa fermentacije koji se dešava u stomaku cibetke, pokušavajući da proizvedu kafu sličnog ukusa bez uključivanja životinja.

(Kafe ekspert)

BONUS VIDEO: