Sve je počelo na Tviteru kada su korisnici ušli u žestoku debatu. Jedni tvrde da je čokolada gore jer tako instinktivno jedemo keks, dok drugi kažu da je zapravo donja jer se tako pravi u fabrici. Usput se povela i rasprava o drugim keksima, koji su dodatno zbunili ljude svojim oblikom.
Šta kaže logika (i proizvodnja)?
Ako se oslonimo na način proizvodnje, čokoladni keks sa pomorandžom se pravi tako što se prvo formira biskvitna osnova, zatim se dodaje žele, a na kraju se sve preliva čokoladom. To znači da, tehnički gledano, biskvitna strana je gore, a čokolada dole.
Kod drugih keksa, stvar je slična – keks se peče tako da gornja strana dobije onaj prepoznatljiv reljefni print, a čokolada se dodaje na ravnu donju stranu. Dakle, i kod njih je čokolada na donjoj strani, iako mnogi instinktivno misle suprotno.
Ko je pobedio u raspravi?
Iako su se mišljenja podelila, zvanična verzija bi bila da je kod pomorandža keksa biskvit gore, a kod čokoladnog keksa reljefna strana gore, dok je u oba slučaja čokolada dole.
Pročitajte još
Ali ako se oslonimo na način na koji ljudi zapravo jedu ove kekse, većina instinktivno okreće čokoladu ka vrhu – što znači da u praksi i dalje traje “narodna verzija” ove dileme.
Kako vi jedete čokoladni keks? Pišite nam u komentarima!