Posni dani su oduvek bili izazov za one koji prvi put poste, ali zahvaljujući bogatim biljnim namirnicama i začinima, to više ne mora da bude slučaj. Posna sarma od zelja će vas oduševiti.

Potrebno je:

  • 10 većih listova zelja
  • 200 g šargarepe
  • 200 g praziluka
  • 10 listova sremuša
  • 100 g šampinjona
  • 100 g očišćenog krompira
  • 50 g pirinča
  • 2 kašičice mlevene paprike
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašičica suvog biljnog začina

Za preliv:

  • 300 ml pasiranog paradajza
  • 400 ml vode
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 2 kašičice šećera

Priprema:

Uklonite zadebljanje duž listova zelja, pa ih prelijte vrelom vodom i ostaviti 10 minuta da omekšaju. Izvaditi iz vode i ostavite da se cede. Šargarepu, praziluk, sremuš i šampinjone sitno iseckajte. Krompir krupno narendajte. Opran pirinač i sve pripremljeno povrće stavite u tiganj, sipajte oko 100 ml ulja, mlevenu papriku, biber i suvi biljni začin. Izmešajte i po jednu kašiku fila stavljajte na list zelja. Preklopite malo sa obe duže strane i umotajte sarmicu. Sarmice ređajte u šerpu jednu do druge. Sjedinite sve sastojke za preliv i sipajte preko sarmica. Kuvajte ih na srednjoj temperaturi, poklopljene. Kada provre, smanjite temperaturu i na tihoj vatri krčkajte oko jedan sat.

Foto: Jutjub printskrin/Bakina kuhinja

 

(Trpeza) 

BONUS VIDEO: