Посни дани су одувек били изазов за оне који први пут посте, али захваљујући богатим биљним намирницама и зачинима, то више не мора да буде случај. Посна сарма од зеља ће вас одушевити.
Потребно је:
- 10 већих листова зеља
- 200 г шаргарепе
- 200 г празилука
- 10 листова сремуша
- 100 г шампињона
- 100 г очишћеног кромпира
- 50 г пиринча
- 2 кашичице млевене паприке
- 1 кашичица млевеног бибера
- 1 кашичица сувог биљног зачина
За прелив:
- 300 мл пасираног парадајза
- 400 мл воде
- 1 кашичица сувог биљног зачина
- 2 кашичице шећера
Припрема:
Уклоните задебљање дуж листова зеља, па их прелијте врелом водом и оставити 10 минута да омекшају. Извадити из воде и оставите да се цеде. Шаргарепу, празилук, сремуш и шампињоне ситно исецкајте. Кромпир крупно нарендајте. Опран пиринач и све припремљено поврће ставите у тигањ, сипајте око 100 мл уља, млевену паприку, бибер и суви биљни зачин. Измешајте и по једну кашику фила стављајте на лист зеља. Преклопите мало са обе дуже стране и умотајте сармицу. Сармице ређајте у шерпу једну до друге. Сједините све састојке за прелив и сипајте преко сармица. Кувајте их на средњој температури, поклопљене. Када провре, смањите температуру и на тихој ватри крчкајте око један сат.
Прочитајте још
Фото: Јутјуб принтскрин/Bakina kuhinja
(Трпеза)