Посни дани су одувек били изазов за оне који први пут посте, али захваљујући богатим биљним намирницама и зачинима, то више не мора да буде случај. Посна сарма од зеља ће вас одушевити.

Потребно је:

  • 10 већих листова зеља
  • 200 г шаргарепе
  • 200 г празилука
  • 10 листова сремуша
  • 100 г шампињона
  • 100 г очишћеног кромпира
  • 50 г пиринча
  • 2 кашичице млевене паприке
  • 1 кашичица млевеног бибера
  • 1 кашичица сувог биљног зачина

За прелив:

  • 300 мл пасираног парадајза
  • 400 мл воде
  • 1 кашичица сувог биљног зачина
  • 2 кашичице шећера

Припрема:

Уклоните задебљање дуж листова зеља, па их прелијте врелом водом и оставити 10 минута да омекшају. Извадити из воде и оставите да се цеде. Шаргарепу, празилук, сремуш и шампињоне ситно исецкајте. Кромпир крупно нарендајте. Опран пиринач и све припремљено поврће ставите у тигањ, сипајте око 100 мл уља, млевену паприку, бибер и суви биљни зачин. Измешајте и по једну кашику фила стављајте на лист зеља. Преклопите мало са обе дуже стране и умотајте сармицу. Сармице ређајте у шерпу једну до друге. Сједините све састојке за прелив и сипајте преко сармица. Кувајте их на средњој температури, поклопљене. Када провре, смањите температуру и на тихој ватри крчкајте око један сат.

Фото: Јутјуб принтскрин/Bakina kuhinja

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: