Ovaj ajvar se može koristiti kao dodatak nekom jelu ili se jesti samostalno, odnosno kao namaz na hlebu. Nije komplikovan za spremanje što je najvažnije od svega.
Potrebni sastojci:
- 1 kg očišćenih tikvica
- 300 g crnog luka
- 250 g šargarepe
- 70 ml biljnog ulja
- 80 g paradajz pirea
- 1 kašičica soli
- 1 supena kašika šećera
- 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1/2 kašičice mlevenog belog luka
- 1/3 kašičice mlevenog korijandera
- 1 supena kašika sirćeta
Foto: Profimedia
Priprema:
Oljuštite tikvice pa ih isecite na kockice. Šargarepu i luk očistite i sitno naseckajte. Ulje zagrejte u velikoj šerpi. Propržite luk dok ne postane staklast pa dodajte šargarepu i pržite još 5 do 7 minuta. Zatim dodajte tikvice i dinstajte još pola sata uz povremeno mešanje. Prebacite povrće u blender pa blendajte dok ne dobijete glatku pastu.Zatim sve vratite u šerpu. Dodajte paradajz pastu, so, šećer, biber, beli luk, korijander i sirće, pa kuvajte još 15-20 minuta na tihoj vatri, uz često mešanje. U sterilisane tegle sipajte vruć ajvar pa dobro zatvorite. Okrenite naopako 5 minuta da se vakumira.
Foto: Profimedia
Pročitajte još
(Trpeza)