Ovaj ajvar se može koristiti kao dodatak nekom jelu ili se jesti samostalno, odnosno kao namaz na hlebu. Nije komplikovan za spremanje što je najvažnije od svega. 

Potrebni sastojci: 

  • 1 kg očišćenih tikvica
  • 300 g crnog luka
  • 250 g šargarepe
  • 70 ml biljnog ulja
  • 80 g paradajz pirea
  • 1 kašičica soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1/2 kašičice mlevenog belog luka 
  • 1/3 kašičice mlevenog korijandera
  • 1 supena kašika sirćeta

Foto: Profimedia

 

Priprema:

Oljuštite tikvice pa ih isecite na kockice. Šargarepu i luk očistite i sitno naseckajte. Ulje zagrejte u velikoj šerpi. Propržite luk dok ne postane staklast pa dodajte šargarepu i pržite još 5 do 7 minuta. Zatim dodajte tikvice i  dinstajte još pola sata uz povremeno mešanje. Prebacite povrće u blender pa blendajte dok ne dobijete glatku pastu.Zatim sve vratite u šerpu. Dodajte paradajz pastu, so, šećer, biber, beli luk, korijander i sirće, pa kuvajte još 15-20 minuta na tihoj vatri, uz često mešanje. U sterilisane tegle sipajte vruć ajvar pa dobro zatvorite. Okrenite naopako 5 minuta da se vakumira.

Foto: Profimedia

 

 

(Trpeza) 

BONUS VIDEO: