Овај ајвар се може користити као додатак неком јелу или се јести самостално, односно као намаз на хлебу. Није компликован за спремање што је најважније од свега. 

Потребни састојци: 

  • 1 кг очишћених тиквица
  • 300 г црног лука
  • 250 г шаргарепе
  • 70 мл биљног уља
  • 80 г парадајз пиреа
  • 1 кашичица соли
  • 1 супена кашика шећера
  • 1/4 кашичице млевеног црног бибера
  • 1/2 кашичице млевеног белог лука 
  • 1/3 кашичице млевеног коријандера
  • 1 супена кашика сирћета

Фото: Профимедиа

 

Припрема:

Ољуштите тиквице па их исеците на коцкице. Шаргарепу и лук очистите и ситно насецкајте. Уље загрејте у великој шерпи. Пропржите лук док не постане стакласт па додајте шаргарепу и пржите још 5 до 7 минута. Затим додајте тиквице и  динстајте још пола сата уз повремено мешање. Пребаците поврће у блендер па блендајте док не добијете глатку пасту.Затим све вратите у шерпу. Додајте парадајз пасту, со, шећер, бибер, бели лук, коријандер и сирће, па кувајте још 15-20 минута на тихој ватри, уз често мешање. У стерилисане тегле сипајте врућ ајвар па добро затворите. Окрените наопако 5 минута да се вакумира.

Фото: Профимедиа

 

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: