Овај ајвар се може користити као додатак неком јелу или се јести самостално, односно као намаз на хлебу. Није компликован за спремање што је најважније од свега.
Потребни састојци:
- 1 кг очишћених тиквица
- 300 г црног лука
- 250 г шаргарепе
- 70 мл биљног уља
- 80 г парадајз пиреа
- 1 кашичица соли
- 1 супена кашика шећера
- 1/4 кашичице млевеног црног бибера
- 1/2 кашичице млевеног белог лука
- 1/3 кашичице млевеног коријандера
- 1 супена кашика сирћета
Фото: Профимедиа
Припрема:
Ољуштите тиквице па их исеците на коцкице. Шаргарепу и лук очистите и ситно насецкајте. Уље загрејте у великој шерпи. Пропржите лук док не постане стакласт па додајте шаргарепу и пржите још 5 до 7 минута. Затим додајте тиквице и динстајте још пола сата уз повремено мешање. Пребаците поврће у блендер па блендајте док не добијете глатку пасту.Затим све вратите у шерпу. Додајте парадајз пасту, со, шећер, бибер, бели лук, коријандер и сирће, па кувајте још 15-20 минута на тихој ватри, уз често мешање. У стерилисане тегле сипајте врућ ајвар па добро затворите. Окрените наопако 5 минута да се вакумира.
Фото: Профимедиа
Прочитајте још
(Трпеза)