Postoji nekoliko proverenih smernica koje pomažu pri odabiru pravog ulja.

Prvo, važno je obratiti pažnju na oznake na ambalaži. Najkvalitetnija maslinova ulja nose oznaku “ekstra devičansko”, što znači da su dobijena isključivo mehaničkim postupcima, bez hemijskih dodataka. Oznaka “hladno ceđeno” označava da je ulje dobijeno na temperaturama ispod 27 stepeni, čime se čuvaju nutritivna svojstva.

Foto: Profimedia

 

Datum proizvodnje i rok trajanja takođe su važni, kvalitetno maslinovo ulje najbolje je konzumirati unutar 24 meseca od proizvodnje, jer starije ulje gubi na kvalitetu, ukusu i nutritivnim vrednostima. Boja ulja može varirati od zlatno-zelene do tamnije nijanse, zavisno od sorti maslina i vremenskim uslovima, ali važnije je da ulje bude bistro i bez taloga ili mutnoća.

Foto: Profimedia

 

Miris i ukus su ključni pokazatelji kvaliteta. Dobar primer je svež, voćni miris s notama trave, zelene jabuke ili artičoka. Ukus treba biti uravnotežen, s blagom gorčinom i pikantnošću koje ukazuju na svežinu i pravilnu preradu. Takođe, odaberite ulje pakovano u tamnim staklenim bocama ili metalnim limenkama koje štite od svetlosti i oksidacije, dok se preporučuje da se plastična ambalaža izbegava, jer može da utiče na kvalitet ulja.

BONUS VIDEO: