Постоји неколико проверених смерница које помажу при одабиру правог уља.
Прво, важно је обратити пажњу на ознаке на амбалажи. Најквалитетнија маслинова уља носе ознаку “екстра девичанско”, што значи да су добијена искључиво механичким поступцима, без хемијских додатака. Ознака “хладно цеђено” означава да је уље добијено на температурама испод 27 степени, чиме се чувају нутритивна својства.
Фото: Профимедиа
Датум производње и рок трајања такође су важни, квалитетно маслиново уље најбоље је конзумирати унутар 24 месеца од производње, јер старије уље губи на квалитету, укусу и нутритивним вредностима. Боја уља може варирати од златно-зелене до тамније нијансе, зависно од сорти маслина и временским условима, али важније је да уље буде бистро и без талога или мутноћа.
Фото: Профимедиа
Мирис и укус су кључни показатељи квалитета. Добар пример је свеж, воћни мирис с нотама траве, зелене јабуке или артичока. Укус треба бити уравнотежен, с благом горчином и пикантношћу које указују на свежину и правилну прераду. Такође, одаберите уље паковано у тамним стакленим боцама или металним лименкама које штите од светлости и оксидације, док се препоручује да се пластична амбалажа избегава, јер може да утиче на квалитет уља.