У народу се зна - ако се купус стави док месец расте, биће мек, брзо ће се покварити и имаће чудан мирис. Кад се ставља док месец опада, ферментација иде спорије, али стабилније, а купус остаје чврст, укусан и траје до пролећа.
Најчешће грешке при кисељењу купуса
- Киселите купус прерано, крајем септембра, кад су дани још топли. Фото: Shutterstock
- Не проверавате фазу месеца, а то је кључна ствар.
- Не користите довољно соли, па купус „проклиза“ и не укисели се равномерно.
Како да укиселите купус попут наших бака?
- Изаберите дан кад месец опада - проверите лунарни календар.
- Купус мора бити тврд, јесењи, а не летњи, јер је пун воде.
- На 10 кг купуса иде 200 г соли - не штедите.
- Додајте пар зрна бибера и корен рена за арому и чврстину.
- Прво притисните купус каменом, па долијте воду са сољу.