Madridski restoran Botin, uvršten u Ginisovu knjigu rekorda, prvobitno je počeo kao gostionica u kojoj su putnici mogli sami da kuvaju meso kupljeno na obližnjim pijacama. Vremenom se razvio u pravi restoran, ali je njegov duh ostao netaknut.
Od 1930. godine, porodica Gonzalez poseduje i održava autentičnost mesta, uključujući i originalnu peć na drva koja je u kontinuiranoj upotrebi od osnivanja restorana. Ta peć, koja je duša restorana, bila je svedok bezbrojnih priča.
Botinova kuhinja ostaje verna klasičnim kastiljanskim receptima. NJihovo prepoznatljivo jelo je pečeno prase (kočiniljo asado), zaštitni znak španske gastronomije.
Jagnjetina, poreklom iz regiona Segovija, polako se peče u peći na drva, dok im koža ne postane hrskava, a meso unutra ostane meko i sočno. Ovu poslasticu je pohvalio i čuveni pisac Ernest Hemingvej, a pomenuo ju je i u svom romanu „I sunce se ponovo rađa“ iz 1926. godine.
Pročitajte još
Još jedno poznato jelo je pečeno jagnje (lečazo), takođe pripremljeno u istoj, vekovima staroj peći. Rezultat je bogato, ukusno meso koje se praktično topi u ustima.
Ostala poznata jela restorana uključuju supu od belog luka sa jajetom, lignje u crnoj i botinskoj školjkama, kuvane u posebnom sosu od crnog luka, belog luka, belog vina i pimentona.
Postoje i druga jela koja ne smete propustiti - kajgana sa morsiljom (španska krvavica), koja se služi sa prženim krompirom i kalosom po madrilski, ljutim gulašem od škembića tipičnim za tradicionalnu madridsku kuhinju.
Na kraju obroka, mnogi gosti se odlučuju za specijalitet kuće - Tarta Botin. Ovaj dekadentni desert sastoji se od prozračnog bezea, mekog biskočea (keksa) i svilenkastog krema, stvarajući slatki završetak koji je istovremeno nostalgičan i neverovatno ukusan. Recept za desert se prenosi generacijama i ostaje jedno od najpopularnijih jela na meniju.
Botin se prostire na četiri sprata, od kojih svaki ima svoj jedinstveni šarm i atmosferu. Podrum je zadržao svoje originalne zidove od cigle i nudi ugodnu, intimnu atmosferu. Ostale sobe, poput trpezarija Kastilja i Felipe IV, ukrašene su tradicionalnim pločicama i stilskim nameštajem, koji vraćaju goste u prošlost.
Restoran Botin je ugostio književne veličine poput Trumana Kapota, F. Skota Ficdžeralda i Grejema Grina; špansku kraljevsku porodicu; kralja Huseina iz Jordana; DŽeki Kenedi; i savremene slavne ličnosti, uključujući Kventina Tarantina, Henrija Kisindžera, Antonija Banderasa, Majkla Daglasa i Ketrin Zitu-DŽouns, piše Conde Nest Traveler.
Botin je simbol tradicionalne madridske kuhinje, a povodom svog 300. rođendana, predstavio je poseban jubilarni meni, knjigu gostiju i sertifikate koje gosti dobijaju tokom cele godine. Ukratko, poseta Botinu je više od samog obroka – to je putovanje kroz vreme, živi dokaz ukusa i istorije grada koji nikada nije izgubio svoju dušu.