Gadovi Rostovske oblasti potvrdili su za državne medije da su spremni da prime evakuisane iz DNR i LNR. Administracija Taganroga saopštila je da u gradu postoje centri za privremeni smeštaj.

Ministarstvo saobraćaja LNR je već saopštilo da je sve spremno za evakuaciju civila u Rusiju.

- Zaposleni u ministarstvu su spremni da u okviru prethodno razrađenih vežbi obezbede mere za evakuaciju stanovništva, kao i da pruže sve vidove podrške stanovnicima Republike - rekao je Vladimir Evdohin.

U DNR je počelo slanje civila u Rusiju: prvo je evakuisano 225 siročadi iz internata broj 1 u Donjecku. Deca su se postrojila u školskom dvorištu i počela da se ukrcavaju u autobuse.

Nikolaj Gorbačov, načelnik odeljenja za civilnu odbranu i hitne slučajeve u pograničnom gradu Gukovo, rekao je agenciji Interfaks da još nisu dobijene informacije o potrebi prihvatanja izbeglica iz Donbasa.

- Centri za privremeni smeštaj su uvek spremni. Ako se situacija zakomplikuje, ako ljudi odu, prihvatićemo sve - rekao je Gorbačov.

Ranije se civilnom stanovništvu obratio šef LNR Leonid Pasečnik koji je pozvao da se što pre evakuišu „kako bi sprečili žrtve". Neposredno pre toga, šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin najavio je evakuaciju žena, dece i staraca u Rostovsku oblast Ruske Federacije .

Blinken osudio masovnu evakuaciju iz Donbasa

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da vidi u rasplamsavanju sukoba na istoku Ukrajine "scenario provokacija" koje je smislila Rusija da bi opravdala napad na Ukrajinu.

- Događaji poslednjih 24 do 48 sati deo su već postojećeg scenarija, koji se sastoji u stvaranju lažnih provokacija, zatim odgovaranju na te provokacije da bi se izvršila nova agresija protiv Ukrajine - rekao je Blinken u na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

- Dok mi činimo sve u našoj moći da jasno ukažemo da postoji diplomatski put, duboko smo zabrinuti činenicom da to nije put na koji se Rusija obavezala - rekao je američki šef diplomatije.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".