Poznato je da je Američki predsednik Ronald Regan u mladosti bio glumac. Među aktuelnim državnicima danas najpoznatiji glumac je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

Na političkim scenama balkanskih država nije redak slučaj da se glumci otisnu u "političke vode", ali samo u biografiji jednog predsednika stoji da je glumio na filmu.

Malo je poznato da je bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić zabeležio par glumačkih uloga pre i posle svoje političke karijere.

Davne 1956. godine kao mladi student prava u Zagrebu, Mesić je prihvatio poziv za ulogu u filmu "Ne okreći se sine". Bio je statista, i tumačio je ni manje ni više - lik ustaškog oficira.   

- Tačno je, statirao sam u scenama policijske potere i vožnje u tramvaju, ne znam biste li me prepoznali - prisećao se Meseć u jednom od intervjua za hrvatsku televiziju pre nekoliko godina. Ipak, svesno ili ne, izostavio je da pomene da je taj lik bio ustaša. 

Inače film "Ne okreći se sine" snimljen je 1956. godine. Režirao ga je Branko Bauer po istoimenoj knjizi Arsena Diklića.

Stjepan Mesić vratio se u filmske vode 2011. godine kada je prihvatio poziv Filipa Šovagovića da učestvuje na snimanju filma "Visoka modna napetost". Za razliku od predhodne uloge ustaše, na ovom filmskom setu tumačio je predsednika države. 

Do sada nije komentarisao gde mu je uloga bila bolja.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".