Sergej Hruščov, sin Nikite Hruščova, nekadašnjeg generalnog sekretara SSSR-a, pre 5 godina komentarisao je tadašnje navode 

Kijeva da je Krim nezakonitim putem pripojen Rusiji, istakavši da je, kada je reč o nepovredivosti državnih granica, onda potrebno da se Ukrajina prvobitno vrati u sastav Sovjetskog Saveza.

- Ako govorimo o nepovredivosti granica, onda je prvenstveno neophodno vratiti Ukrajinu u sastav Sovjetskog Saveza. Granice nisu nepomične, a kada je reč o Krimu — to je završen slučaj - istakao je pre par godina na pitanja medija.

Podsetimo, Sergej Hruščov je pre par godina u intervjuu za ukrajinsku televiziju "112" rekao da predaja Krima Ukrajini nije bila politički motivisana, već da je u pitanju bilo čisto tehničko pitanje kako bi se rešili mnogobrojni birokratski problemi u vezi sa investicijama na tom poluostrvu.

Ipak, i pored toga Sergej Hruščov nije osporavao činjenicu da je pre pripajanja Krima SR Ukrajini, to poluostrvo bilo u sastavu ruske države.

Foto: Profimedia

 

 

Podsetimo, Krim je 19. februara 1954. godine odlukom Vrhovnog saveta SSSR-a ušao u sastav Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike, a inicijator dekreta bio je tadašnji lider Nikita Hruščov. Nakon raspada SSSR-a, Krim je ostao u sastavu Ukrajine.

Međutim, nakon referenduma u martu 2014. godine, građani Krima odlučili su da poluostrvo bude pripojeno Ruskoj Federaciji.

(Sputnjik)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".