Na današnji dan, pre dve godine tačno u 10 sati ministar zdravlja Zatibor Lončar na konferenciji za novinare saopštio je da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj korona virusa.

Ministar Lončar ispričao je na hitnoj konferenciji da se zaraženi muškarac sam javio lekarima, i da on već tog dana nije imao temperaturu. Radi se o nultom pacijentu iz Bačke Topole.

- Radi se o čoveku koji ima 43 godine. Ono što je najbitnije, on se dobro oseća, trenutno nema nikakve tegobe. Boravio je u više navrata u Budimpešti. Tamo mu živi sestra. Ona je imala respiratorne tegobe, temperaturu i sve one znake koji su slični korona virusu - rekao je tada Lončar, piše Telegraf.

Foto: Igor Marinković/Dragan Milovanović/Zoran Jovanović

 

Bio je petak.

Mnoge kuće su u ove dve godine osetile žalost. Bilo je i majki koje nisu uspele da vide svoje tek rođene bebe. Umirale su nam trudnice, porodilje... Kovid je i deci prekidao igru, život. Umirali su nam svi. I pevači, i glumci, preminuo nam je i patrijarh Irinej.

Sa njim se nisu izborili ni oni koji su druge spasavali od njega.

Lekarima i sestrama, osim što još nije "skinuo" skafandere", oduzeo im je pravo na život. To pravo da spasavaju druge.

Živeli smo bez svadbi, 18. rođendana, matura i drugih proslava. Podsetio nas šta znači da se ograničeno krećemo. Nikada nam više bolničkih postelja nije bilo zauzeto, nikada više njih disalo veštački - pomoću respiratora.

Foto: Dragan Milovanović, Tanjug

 

 

Danas, na dve godine kako je korona prisutna u našoj zemlji, nadamo se lakšem proleću, pogotovo letu. I brojke nam idu u korist toj nadi, ali i konsultacije Kriznog štaba sa premijerkom Anom Brnabić održane u petak, nakon kojih je dogovoreno da se u sedmici koja je pred nama održi sednica štaba, na kojoj bi trebalo da preporuči Vladi da se ukinu kovid propusnice i karantin za zdrave.

(Telegraf)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".