Kako ističe, delta soj svojevremeno pravio je problem mlađoj populaciji, što omikron to sada ne čini, barem ne onima koji nemaju neku pridruženu bolest. Kako kaže, približavamo se mirnijoj situaciji, ali apeluje da bi oni osetljivi i dalje trebalo da budu oprezni.

- Kako se delta soj završio a omikron postao dominantan, tako se mlađa i srednja generacija izgubila iz bolnica. I mi sada nemamo u bolnicama mlade, neko i ako dođe ima problem ili sa imunskim odgovorom, ili zbog neke bolesti. Uglavnom je to starija generacija 65 plus, ali dominantni su oni sa 70 godina. Svaki drugi pacijent u bolnici Karaburma je stariji od 75 godina. Omirkon njima i te kako može napraviti problem, dok ga mladi lako savladaju, kaže dr Udovičić za "Blic".

Na postkovid obratiti pažnju

Postkovid je nešto o čemu se uveliko govori, te dr Udovičić savetuje na šta je potrebno da obratite posebnu pažnju nakon preležanog virusa.

Foto: P. Milošević

 

 

- Ukoliko se javi otok u nogama, ili ako se umarate, ili ako imate ubrzani rad srca javite se lekaru. Korona je sistemska bolest i napada sve organe, pa mogu ostati posledice nakon preležanog virusa. Uvek apelujem, da treba osluškivati svoj organizam, vakcinisati se, jer vakcine će biti prilagođene novom soju, i da je to pravi put zaštite od ove bolesti. One će u budućnosti biti preporučene ugroženoj grupi ljudi, kaže dr Udovičić.

Prema poslednjem preseku, u poslednja 24 časa u Srbiji na korona virus testirano je 14.007 osoba od kojih je pozitivno 2.504. Kako lekari kažu, brojke su u opadanju, te se očekuje da se s tim trendom nastavi.

Foto: Profimedia

 

 

- Ono što smo videli omikron je vrlo zarazan, ne izaziva tešku kliničku sliku, i sigurno bolje prolaze oni koji su vakcinisani i koji imaju neko iskustvo, ili su već imali virus ili su imunizovani vakcinacijom. Da se razumemo, virus neće nigde otići, mi ćemo u budućnosti kad dođe jesen i zima, imati istu preporuku, kao i za vakcinu protiv gripa i ona će ići uporedo. Kad epidemija krene očekavaće se i korona, i onda će biti preporuka da se vakcina daje starijima od 65 godina. To je ona ugrožena populacija, biće preporučena i za zdravstvene radnike ali i kolektive, kaže dr Udovičić.

Iako su pluća centralno mesto koje virus napada, ono što lekari govore od samog početka jeste da je u pitanju bolest koja napada i može napasti sve organe. Naravno, u zavisnosti od imunog odgovora organizma, odvijaće se i tok bolesti, ali ono što se takođe u praksi pokazalo je da se bolest ne završava sa negativnim testom.

Foto: Profimedia

 

 

- Oni mlađi će u budućnosti ako budu želeli da se zaštite to moći i da učine, ali uvek akcenat na osetljive grupe i njima se obavezno preporučuje. Antivirusni lekovi su se odlično pokazali, ali opet bolje je sprečiti na vreme, zaključuje dr Udovičić.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".