Sudeći prema onome što je na Twitteru objavila španska košarkaška legenda Đordi Viljakampa, među sportistima koji su spremni da puškom brane državu, i koji je trenutno brane, je i jedan od najpoznatijih ukrajinskih košarkaša svih vremena, Aleksandar Volkov (57).

Tako piše najpoznatiji evropski košarkaški portal Eurohups, koji se poziva i na ukrajinske izvore, prema kojima je porodična kuća košarkaša u Černjišivu uništena.

Oni malo stariji ljubitelji košarke se dobro sećaju Volkova kao jednog od evropskih pionira u NBA ligi u koju je otišao 1989. iste godine kada su i Vlade Divac i Dražen Petrović, i tada je igrao za Atlantu gde je proveo tri godine.

Nakon povratka u Evropu, igrao je u Italiji (Ređo Kalabrija) te u Grčkoj (Panatinaikos, Olimpijakos), a mnogim ljubiteljima košarke ostao je u sećanju i po tome što je u završnici olimpijskog polufinala u Barseloni, u kojem je Hrvatska pobedila tadašnji Sovjetski savez, i izborila finale sa Amerikancima, promašio niz slobodnih bacanja.

U najboljim igračkim danima igrao je za SSSR (olimpijsko zlato u Seulu), a deceniju kasnije nakratko i za Ukrajinu.

Nakon igračke karijere obavljao je dužnost predsednika Ukrajinskog košarkaškog saveza, a pre toga bio je i predsednik Državnog odbora za sport.

(Telegraf.rs)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".