"Ono što nije uspelo okupatorima u Prvom svetskom ratu i svim neprijateljima u Drugom svetskom ratu, dogodilo se u ovom poslednjem građanskom ratu. Od 157.000 Srba, koliko ih je u Sarajevu živelo po popisu 1991. godine, po popisu iz 2013. ostalo ih je samo 13.300", rekao je Čubrilović, prenela je RTRS.


On je podsetio da je, ne želeći da žive pod tuđom vlašću, više od 100.000 sarajevskih Srba, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, napustilo svoje odbranjene domove i imanja na Ilidži, Grbavici, Ilijašu, Hadžićima, Vogošći, a da je više desetina hiljada njih od 1992. godine uspelo da pobegne iz delova grada koje je kontrolisala "Armija RBiH".

Čubrilović je istakao da je sudbina sarajevskih Srba najtužnija priča utkana u istoriju Republike Srpske.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovaće sutra na Sokocu obeležavanju godišnjice egzodusa sarajevskih Srba.

Egzodus Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su usledili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva, u celini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet podeljeno između Republike Srpske i FBiH, gde su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Srpski borci zaustavili su 35 ofanzivu muslimansko-hrvatske vojske, odbranili domove, a onda su Ilijaš, Grbavica, Ilidža, Rajlovac, Hadžići, Mrkovići, Nahorevo i druga naselja u Dejtonu pripala FBiH.

Na Sokocu je formirano Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik", na koje su preneseni posmrtni ostaci oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".