DŽon Vilks But bio je dobro poznati glumac i špijun Konfederacije iz Merilenda. Iako nikada nije stupio u Vojsku Konfederacije imao je kontakte sa tajnom službom Konfederacije. Godine 1864. But je smislio (sličan planu Tomasa N. Konrada) otmicu Linkolna i planirao je da traži zamenu za oslobađanje zarobljenika.

Nakon što je 11. aprila 1865. slušao Linkolnov govor o planovima da robovima da pravo glasa, odlučio je da ubije predsednika. Kada je saznao da predsednik, njegova supruga Meri i komandant vojske Julisiz S. Grant nameravaju da posete Fordovo pozorište, But i saradnici su smislili plan da ubiju potpredsednika Endrua DŽonsona, državnog tajnika Viljiama H. Sjuarda i generala Granta.

Dana 14. aprila, bez glavnog telohranitelja, Varda Hila Lamona, Linkoln je krenuo u pozorište na predstavu "Our American Cousin". U zadnji tren Grant i supruga su odlučili da otputuju u Filadelfiju umesto na predstavu.

Foto: Vikipedija

 

Linkolnov telohranitelj, DŽon Parker, napustio je pozorište tokom pauze i sa Linkolnovim kočijašem otišao u obližnji salun Star na piće. Nečuvani predsednik sedeo je u loži na balkonu. But je iskoristio trenutak, prišunjao mu se s leđa i oko 22:15, nanišanio Linkolnovu glavu otpozadi i iz neposredne blizine ispalio jedan metak, smrtno ga ranivši. Oficir Henri Ratboun je istog trena napao Buta, koji se othrvao usput ranivši oficira.

Vojni hirurg Čarls Lil koji je sedeo u blizini u pozorištu priskočio je u pomoć Linkolnu. Ranjeni Linkoln je jedva disao i bio je gotovo bez pulsa. Lekar je ustanovio da je ranjen u glavu, a ne kako se prvobitno pretpostavljalo uboden u rame. Linkoln je prenesen na drugu stranu ulice u kuću Petersen.

Linkoln je preminuo u 07:22 15. aprila 1865, posle devetočasovne kome. NJegovo telo pokriveno zastavom po kišnom vremenu preneli su u Belu kuću, gologlavi oficiri, dok su sve crkve u gradu zvonile.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".