Međutim, interesantan je podatak da je on predak vođe grupe "Partibrejkersi", Zorana Kostića Caneta, koji je u jednom intervjuu otkrio detalje o ovoj porodičnoj vezi.

- Ja sam potomak Gavrila Principa. Majka Gavrila Principa i moj pradeda su rođeni brat i sestra… Mi smo porodično partibrejkeri. Mi smo partibrejkeri kroz epohu i vreme – rekao je Cane.

Foto: Anđela Stevanović

 

 

Tom prilikom pokušao i da razjasni neke stvari u vezi sa Principom.

- Svašta se pisalo o Gavrilu. Najgore je što su nas učili je to da je njegov metak ubio trudnu ženu. Nije istina. Sofija Hotek nije bila trudna. Ona je dva meseca pre dolaska u Sarajevo imala težak pobačaj. To čak nisu sami Austrijanci smislili već naši austrijski učenici. Suština je da je to bila borba za slobodu. Nije mogao on da napiše molbu "Ej, Ferdinande nemoj da nas ugnjetavaš" - rekao je muzičar, pa dodao:

Foto: Nenad Živanović

 

 

- Jer kako god gledaš kroz istoriju mi smo hteli da budemo Austriji pri ruci, ali uvek smo bili zloupotrebljeni. Gavrilo nije bio sam. Tu su bili i Hrvati, muslimani. Mehmedbašić je imao namazan nož otrovom i hteo je da cara ubode u samoj sarajevskoj većnici. Čabrinović je bacio bombu. Gavrilo je iz trećeg pokušaja uradio to što je uradio. Kao što znamo, hteli su cara da ubiju i Tin Ujević i ekipa. Gavrilo je sa svojih nepunih 19 godina dao život da bismo svi mi živeli zajedno - zaključio je Cane svojevremeno za Nedeljnik. 

Ovo je, donekle, i pravo objašnjenje Canetove težnje da zauvek "ostane slobodan i samo svoj", kako i idu stihovi poznate pesme Partibrejkersa.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".