Krompir možemo da spremimo na bezbroj načina, neizostavno je jelo koje svi volimo. Međutim treba obratiti pažnju kako ga sačuvati i kada on nije za upotrebu. Ako ga ostavimo na suvom i tamnom mestu, njegov rok trajanja će biti duži i zadržaće svežinu i ukus koji volimo. Kako većina populacije živi u stanovima, ne obraća se pažnja na odlaganje krompira i zbog toga dolazi do klijanja krompira. Šta uraditi nakon toga - da li samo očistiti klice ili ne?
Potrebno je napraviti procenu, koliko je krompir proklijao. Ukoliko ima više klica, te klice mogu biti toksične, jer u sebi sadrže solanin, supstancu koja može izazvati simptome poput mučnine, glavobolje i sl.
Krompir možemo jesti ukoliko je pravlino sačuvan i ima mali broj klica, tek su počele da izbijaju, dok naborani krompiri sa većim brojem izrastanjem govore da krompir u sebi sadrži veći broj solanina. Tada se preporučuje da se baci.
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".