Gugl je godinama dobijao zahteve da omogući brisanje ličnih podataka iz rezultata pretraživanja. To uključuje podatke o bankovnom računu ili brojeve kreditnih kartica koje bi lopovi mogli da koriste za finansijske prevare. Nova, proširena politika usledila je posle godina pritiska korisnika da se dopusti uklanjanje i drugih ličnih podataka sa veba.

- Dostupnost ličnih podataka za kontakt na mreži može da bude neprijatna - napisao je Gugl u blogu. - Može se koristiti na štetne načine, uključujući neželjeni direktan kontakt ili čak fizičku pretnju. LJudi su nam dali povratne informacije da bi želeli mogućnost uklanjanja ove vrste informacija iz pretraživanja u nekim slučajevima.

Gugl prihvata zahteve za uklanjanje sadržaja putem svoje veb stranice. Za obradu zahteva potrebno je nekoliko dana. Kompanija je rekla da će proceniti sav sadržaj na stranici kako bi osigurala da ne ograničava dostupnost korisnih informacija, na primer ako se informacija pojavi u novinskom članku. Kompanija je takođe rekla da neće ukloniti podatke koji su deo javnog zapisa na vladinim veb stranicama ili službenim izvorima.

Iako se informacije mogu ukloniti iz rezultata pretraživanja, potrebno ih je ukloniti sa izvorne veb stranice kako bi se izbrisale sa interneta.

- Važno je zapamtiti da uklanjanje sadržaja iz Gugl pretraživanja neće sadržaj ukloniti sa interneta - istakli su iz Gugla.

Kompanija je dodala da biste mogli direktno da kontaktirate veb lokaciju za hosting kako biste uklonili svoje podatke na internetu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".