Oni su navodno otvarali više investicionih fondova, a onda sakupljali novac od raznih investitora da bi na kraju gasili te fondove, a novac "ispario".

kako se navodi u optužnici, objavljenoj na internetu optužnice su podignute protiv bračnog para Kristijana Krstića i Ksenije Faje Atilana Krstić kao i Marka Pavlovića, Uroša Selakovića, Haojija Mjaoa, Nenada Krstića, Antonija Stojilkovića, Andrije Selakovića, Blaža Radulovića, Nikole Dimitrijevića, Nenada Mladenovića i Miloša Mitića.

Oni se terete kako je objavila federalna velika porota iz Dalasa podigla za zaveru i vršenje žičane prevare i zavere za vršenje pranja novca u julu 2020.

Federalni istražni biro(FBI), navodi se, 4. februara 2021. godine je završio preseljenje Stojilkovića iz Srbije u severni okrug Teksasa. Američki navodni saučesnik, Haojia Miao, uhapšen je u Kaliforniji u oktobru 2020.

Foto: AP/Jose Luis Magana

 

Velika prašina se podigla prošle godine kada je iz ekstradikcionog pritvora izašao Kristijan Krstić nakon čega je sa suprugom Ksenijom verovatno pobegao.

Prema optužnici, oni su navodno pomogli u stvaranju i plasiranju više od 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Options Giants, Banking Option, Aeon Options, Option Riders, Bancde Options, Instant opcije, Fast Options, Elite Options, Start Options, Cripto Trading Vorld , Dragon Mining, Triniti Mining, BTC Mining Factori, Bitcoin Trading Vorld, BTC Trader Online, BTC Falcon, Perpetual Energi, Hedger Tech, Go Solar Mining, Perfect-Options i drugi.

U tekstu objavljenom na internetu se navodi da su iz svojih matičnih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi navodno ciljali na investitore širom sveta – uključujući nekoliko u severnom Teksasu – tražeći investiranje u binarnim opcijama i rudarenje kriptovaluta.

- Na mreži su svoje platforme binarnih opcija naplaćivali kao „lidera na svetskom tržištu binarnih opcija“, hvalili su se prosečnom isplatom od 80 procenata i obećavali povraćaj od 20 procenata za svaku izgubljenu trgovinu. U međuvremenu, na platformama za rudarenje kriptovaluta, tvrdili su da investitori mogu „kupiti bitkoin u pola tržišne cene!“ zbog „vađenja 24-7“ u objektima „širom sveta“ - navodi se u tekstu. Oni su navodno koristili lažna imena i profile tokom konferencijskih poziva.

Foto: Arhiva Novosti

 

Kako je ranije pisano, najviše prevarenih ljudi su iz Severnog Teksasa pa je zato i sud iz te države pokrenuo postupak.

Kako se navodi, Haojia Miao, Jaira David i Antonije Stojiljković su se izjasnili krivima i čekaju na izricanje presude. Preostali optuženi čekaju suđenje.

Kurir je ranije objavio opširan intervju sa Nenadom Mladenovićem, jednim od optuženih koji se izjasnio da nije kriv jer je za isto delo saslušan ranije u niškom sudu i pušten. On je naime, imao respektabilnu firmu u kojoj su otvarani neki nalozi koje on kao ni mnogo hiljada naloga nije proveravao. Samo je prodavao uslugu hostinga, a onda se našao u ovoj grupi.

Za Kurir je proičala i Ksenija Krstić, supruga Kristijanova koja se izjasnila da nije kriva, ali to je kasnije stavljena senka sumnje jer su oboje nestali.

(Kurir)