Они су наводно отварали више инвестиционих фондова, а онда сакупљали новац од разних инвеститора да би на крају гасили те фондове, а новац "испарио".

како се наводи у оптужници, објављеној на интернету оптужнице су подигнуте против брачног пара Кристијана Крстића и Ксеније Фаје Атилана Крстић као и Марка Павловића, Уроша Селаковића, Хаојија Мјаоа, Ненада Крстића, Антонија Стојилковића, Андрије Селаковића, Блажа Радуловића, Николе Димитријевића, Ненада Младеновића и Милоша Митића.

Они се терете како је објавила федерална велика порота из Даласа подигла за заверу и вршење жичане преваре и завере за вршење прања новца у јулу 2020.

Федерални истражни биро(ФБИ), наводи се, 4. фебруара 2021. године је завршио пресељење Стојилковића из Србије у северни округ Тексаса. Амерички наводни саучесник, Хаојиа Миао, ухапшен је у Калифорнији у октобру 2020.

Фото: АП/Jose Luis Magana

 

Велика прашина се подигла прошле године када је из екстрадикционог притвора изашао Кристијан Крстић након чега је са супругом Ксенијом вероватно побегао.

Према оптужници, они су наводно помогли у стварању и пласирању више од 20 лажних инвестиционих платформи, укључујући Оптионс Гиантс, Банкинг Оптион, Аеон Оптионс, Оптион Ридерс, Банцде Оптионс, Инстант опције, Фаст Оптионс, Елите Оптионс, Старт Оптионс, Црипто Традинг Ворлд , Драгон Мининг, Тринити Мининг, БТЦ Мининг Фацтори, Битцоин Традинг Ворлд, БТЦ Традер Онлине, БТЦ Фалцон, Перпетуал Енерги, Хедгер Тецх, Го Солар Мининг, Перфецт-Оптионс и други.

У тексту објављеном на интернету се наводи да су из својих матичних база у Кини, Србији и другде, оптужени наводно циљали на инвеститоре широм света – укључујући неколико у северном Тексасу – тражећи инвестирање у бинарним опцијама и рударење криптовалута.

- На мрежи су своје платформе бинарних опција наплаћивали као „лидера на светском тржишту бинарних опција“, хвалили су се просечном исплатом од 80 процената и обећавали повраћај од 20 процената за сваку изгубљену трговину. У међувремену, на платформама за рударење криптовалута, тврдили су да инвеститори могу „купити биткоин у пола тржишне цене!“ због „вађења 24-7“ у објектима „широм света“ - наводи се у тексту. Они су наводно користили лажна имена и профиле током конференцијских позива.

Фото: Архива Новости

 

Како је раније писано, највише преварених људи су из Северног Тексаса па је зато и суд из те државе покренуо поступак.

Како се наводи, Хаојиа Миао, Јаира Давид и Антоније Стојиљковић су се изјаснили кривима и чекају на изрицање пресуде. Преостали оптужени чекају суђење.

Курир је раније објавио опширан интервју са Ненадом Младеновићем, једним од оптужених који се изјаснио да није крив јер је за исто дело саслушан раније у нишком суду и пуштен. Он је наиме, имао респектабилну фирму у којој су отварани неки налози које он као ни много хиљада налога није проверавао. Само је продавао услугу хостинга, а онда се нашао у овој групи.

За Курир је проичала и Ксенија Крстић, супруга Кристијанова која се изјаснила да није крива, али то је касније стављена сенка сумње јер су обоје нестали.

(Курир)