Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas da je rat koji ruski predsednik Vladimir Putin vodi protiv Ukrajine takođe "rat protiv jedinstva Evrope".


- Ne smemo dozvoliti da budemo podeljeni, ne smemo dozvoliti da se uništi veliko delo ujedinjene Evrope koje je tako obećavajuće započeto -T rekao je predsednik Štajnmajer tokom govora u gradu Paderbornu na zapadu Nemačke, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

On je ocenio da se rat koji je započela Rusija ne odnosi samo na teritoriju Ukrajine, već je uperen na dvostruki temelj evropskih vrednosti - poredak i mir.

- Odbrana ovih vrednosti znači biti spreman da se prihvate značajni nedostaci. Rusija ne samo da dovodi u pitanje granice, ona ne samo da zauzima teritorije nezavisne i suverene susedne države, već i osporava državnost Ukrajine. Da li smo spremni za to? Svi se suočavamo sa ovim pitanjem danas i u narednim danima, nedeljama i mesecima - upozorio je Štajnmajer.

Podsetimo, 24. februara, pre tačno 5 meseci, ruske snage započele su vojnu operaciju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".