Ruski Istraživački centar Gamaleja razvio je vakcinu koja će štititi od novih varijanti omikron soja korona virusa, koja je kreirana na istoj platformi kao i Sputnjik V, izjavio je danas direktor te ustanove Aleksandar Gincburg.

Vakcina, kako je objasnio, sadrži podsekvence delta i omikron soja i pretpostavlja se da bi trebalo da dobro štiti i od ovih sojeva, kao i od varijante BA.5.

- Ova vakcina je napravljena na istoj platformi kao Sputnjik, tako će se i zvati, a menjaće se samo antigenski sastav. Čak je i pogrešno nazivati je novom vakcinom, jer i vakcina protiv gripa svake godine ima novi antigenski sastav, ali niko je ne naziva novom - rekao je Gincburg za RIA Novosti.

Napomenuo je da će klinička ispitivanja, ako se sprovode prema važećem zakonodavstvu, trajati do šest meseci, a da do tada već može postojati nova varijanta omikrona ili neki drugi soj i izrazio uverenje da treba koristiti proceduru koje se primenjuje kod vakcine za grip i koja traje tri meseca.

Rusko Ministarstvo zdravlja registrovalo je u avgustu 2020. prvu vakcinu protiv korona virusa u svetu, Sputnjik V.

U Rusiji su razvijene i vakcine EpiVacCorona, KoviVac, Sputnjik Light, EpiVacCorona-N, Konvasel i vakcina Gam-COVID-Vak-M za adolescente.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".