Koen je u Švajcarskoj, na obeležavanju 125-godišnjice Prvog cionističkog kongresa, komentarisao nuklearni sporazum o kojem pregovara Iran sa svetskim silama.

- Tokom mog mandata kao direktora Mosada bezbrojne operacije su izvođene protiv iranskog nuklearnog programa. Da ne ulazim u suviše detalja mogu vam reći da je Mosad imao mnogo uspeha u borbi protiv iranskog nuklearnog programa. Mi smo delovali širom sveta i na samom iranskom tlu u samom srcu zemlje ajatolaha - rekao je bivši šef Mosada, preneli su izraelski mediji.

On je podsetio na operaciju otimanja iranskih nuklearnih informacija, za koju je rekao da je jasan dokaz da je Teheran lagao o vojnim dimenzijama svog atomskog programa.

Osvrćući se na sadašnje nuklearne pregovore, Koen je rekao da će Izrael "nastaviti da radi sve što je potrebno" kako bi sprečio Iran da dođe do nuklearnog oružja ako sporazum bude potpisan.

Foto: Jutjub printskrin

 

- Mi nikada ne možemo dozvoliti da režim koji poziva na naše uništenje stavi svoj prst na nuklearni obarač - rekao je Koen koji je bio šef Mosada od 2016. do 2021, a 2018. je nadgledao operaciju "krađe" iranske tajne nuklearne arhive u Teheranu i krijumčarenje van Irana.

On je naveo da "Iran teži da okruži Izrael od Gaze na jugu, do Libana i Sirije na severu", te da finansira, obučava i naoružava ekstremističke organizacije Hezbolah, Hamas i Islamski džihad i omogućava im da ispaljuju hiljade raketa na izraelsko civilno stanovništvo.

Koen smatra da, kako je rekao, fanatični režim nikad ne sme dobiti mogućnost da ubrza razvoj oružja za masovno uništenje koje će biti upotrebljeno protiv jevrejske države.

Premijer Izraela Jair Lapid je kritikovao nuklearni sporazum, ocenivši da pregovarači dopuštaju Teheranu da manipuliše pregovorima.

Foto: Profimedia

 

Na osnovu sporazuma iz 2015. godine, nazvanog 2Zajednički sveobuhvatni plan akcije" (JCPOA), Iranci su oslobođeni sankcija u zamenu za ograničen razvoj nuklearnog programa kako bi se garantovalo da se ta zemlja neće naoružati atomskom bombom. ;Teheran je uvek poricao da tome teži.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je 2018. godine povukao unilateralno svoju zemlju iz tog sporazuma čime je bio otvoren put rastu napetosti.

Pregovori o obnovi sporazuma koje koordinira EU, počeli su ;u aprilu 2021, u martu ove godine je došlo do zastoja, a obnovljeni su u avgustu.

Administracija predsednika SAD DŽoa Bajdena je više puta saopštila da veruje kako je diplomatija najbolji način da se kriza reši.

Izrael se protivi sporazumu tvrdeći da Iran teži nuklearnoj bombi i objavio je obaveštajne informacije za koje tvrdi da to dokazuju.

Iran međutim kaže da razvija nuklaerni program u miroljubive svrhe, iako je nedavno obogaćivao uranijum do nivoa za koji svetski lideri rekli da nije za civilnu upotrebu.

 

(Agencije)

 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".