Britanska kraljica Elizabeta II preminula je prekjuče u 96. godini života, nakon punih 70 godina na prestolu. 

Bakingemska palata je u četvrtak uveče objavila smrt kraljice Elizabete Druge, koja je bila najduže vladajući britanski monarh.

Koliko je kraljica bila živopisna ličnost, o tome govore razne zanimljivosti i anegdote koje se vezuju za nju, a jedna od njih je svakako i jedan od najvećih bezbedonosnih propusta u istoriji Velike Britanije. 

Kako je svojevremeno izveštavao britanski Town&Conutry, jedan čovek je pre 40 godina ušao u kraljičinu sobu, dok je ona spavala i tako izazvao veliki skandal. 

U pitanju je Majkl Fagan koji je nakon pijane noći odlučio da poseti kraljicu. Kako su pisali britanski mediji, on se nešto pre 7 sati ujutru 9. jula 1982. godine popeo preko ograde Bakingemske palate i uz oluk se popeo na krov. Skinuvši cipele i čarape, kasnije je za Independent potvrdio da mu ih je dve godine kasnije vratilo osoblje palate, ušao je u kraljevsku rezidenciju kroz nezaključan prozor. 

Kako se dalje navodi, Fagan je nakon toga neko vreme lutao palatom, dva puta aktiviravši alare. Za to vreme je pregledao kolekciju maraka kralja DŽordža V. Očigledno pod pretpostavkom da su upozorenja bila greška, policija je na straži isključila alarme.

Fagan je San rekao da je planirajući izlazak, razbio jednu od pepeljara u palati da bi mogao da preseče mrežu za golubove na krovu. Tom prilikom se slučajno posekao.

Na kraju, Fagan se probio u rezidencijalno krilo palate i, prema pisanju Town&Conutry, nesvesno je ušao u spavaću sobu kraljice.

- Nisam je previše uplašio, ali sam bio prilično šokiran - ispričao je Fagan prisećajući se trenutka kada je povukao zavese sa kreveta i otkrio kraljicu Elizabetu kako spava u krevetu.

- Pozvala je obezbeđenje telefonom koji je stajao na noćom ormariću, ali kada niko nije došao, ustala je iz kreveta - rekao je on.

- Spavaćica joj je bila do kolena. Rekla je: "Samo minut, dovešću nekoga", prošla je pored mene i bosonoga istrčala iz sobe - dodao je Fagan.

Ubrzo je pozvan lakej Pol Vajbru, koji je zatim otpratio Fagana do kraljičine ostave.

Foto: Profimedia

 

- Čovek je delovao veoma napeto pa sam ga pitao da li želi nešto da popije - rekao je Fagan i dodao da je tada lakej postao ljubazan i da je zatražio viski. Fagan je uhapšen ubrzo nakon toga.

Kao rezultat incidenta, koji je izazvao veliki skandal u očima javnosti, ministar unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Vilijam Vajtlo je navodno ponudio kraljici ostavku; međutim, ona je odbila.

Tokom godina, Fagan je davao različite izjave o svojim razlozima za provalu u palatu tog jutra. Prema priči Gardijana nakon incidenta, on je rekao policiji da je provalio da vidi kraljicu jer je bio zaljubljen u nju, ali je u drugim prilikama sugerisao da misli da bi kraljica mogla da mu pomogne na neki način, pisao je San. Pored toga, on je za Independent rekao, da je odluka bila podstaknuta produženom reakcijom na uzimanje halucinogenih pečuraka nekoliko meseci ranije.

Zanimljivo je da 9. jula 1982. nije bio prvi put da je Fagan ilegalno ušao u Bakingemsku palatu.

Prvi boravak u palati

Nekoliko nedelja pre nego što je Fagan uhapšen u kraljevskoj rezidenciji, on je već provalio u palatu koristeći sličan metod. Tom prilikom, prema pisanju Gardijana, Fagan je ušao kroz otvoreni prozor sobe jedne od kraljevskih sobarica, Sare Karter, koja je u to vreme zapravo bila u svojoj sobi i čitala. Iznenađena, Karter je otrčala po pomoć, ali dok se vratila, Fagan je prešao u drugi deo palate i obezbeđenje je verovalo da je ona izmislila incident.

- Ušao sam pravo unutra. Bio sam iznenađen što nisam odmah uhvaćen - rekao je on sudu na ročištu za provalu 1982 i dodao:

- Mogao sam da budem silovatelj ili tako nešto. Znao sam da mogu da probijem obezbeđenje jer je bilo slabo.

Foto: Profimedia

 

U intervjuu za Indipendent 2012. rekao je da je dok je istraživao palatu isprobao nekoliko prestola i na kraju odlučio da ode nakon što niko nije došao da ga pronađe.

- Bilo je teže izaći nego ući. Na kraju sam pronašao vrata i izašao u bašte pozadi, popeo se preko zida i krenuo Malom - rekao je Fagan svojevremeno za Independent.

- Nisam razmišljao da uđem tamo do te poslednje sekunde kada mi je palo na pamet da to uradim, pa sam bio šokiran. 

Foto: Profimedia

 

Šta je bilo nakon hapšenja?

Fagan nije optužen za upad u Bakingemsku palatu 9. jula 1982. jer se prema britanskom zakonu to smatralo građanskim prestupom, a ne zločinom. Takođe, da bi se ovo delo kvalifikovalo kao zločin, bilo je potrebno da kraljica da lično podnese tužbu. Kasnije je izveden pred sud za provalu koja se odnosila na prvi put kada je provalio.

U septembru 1982. godine optužen je za krađu flaše vina princa Čarlsa iz kolekcije poklona koje je javnost poslala u iščekivanju rođenja princa Vilijama. Sam Fagan je priznao da je pio vino dok je bio u kancelariji Čarlsovog osoblja.

- Čekao sam da me uhvate. Popio sam ga jer sam čekao da neko dođe - piše Gardijan.

Nakon što je popio pola flaše, umorio se od čekanja i odlučio je da ode. Porota je raspravljala o slučaju 14 minuta pre nego što je oslobodila Fagana.

Nije mu to bio poslednji put na sudu. Tokom ispitivanja o provali 9. jula, Fagan je očigledno otkrio svoju ulogu u nepovezanoj krađi automobila, za koju je optužen i konačno osuđen u oktobru 1982. On je bio smešten u mentalnu bolnicu prilikom izricanja presude, ali je do januara sledeće godine medicinska komisija u bolnici utvrdila je da više nije potrebno da bude zadržan u pritvoru, preneo je NJujork tajms.

Godine 1983, nakon što je izašao, objavio je obradu pesme "God Save the Queen" sa pank bendom The Bollocks Brothers.

Godine 2020, britanski San je objavio da je imao srčani udar i da je pozitivan na kovid, ali je preživeo oboje.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".